latinica  ћирилица
18/07/2019 |  20:08 | Аутор: РТС

Дачић: САД знају да проблем није у Београду него у Приштини

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је у Вашингтону са савјетником за националну безбједност Сједињених Држава Џоном Болтоном.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

 Дачић за РТС каже да је на састанку добио "веома позитивне оцјене" онога што Србија када је ријеч о Косову и Метохији.

Ивица Дачић је, говорећи за Дневник РТС-а, рекао да је разговор са Болтоном доказао да је питање Косова и Метохије високо на листи спољнополитичких приоритета америчког предсједника.

Не желећи да износи детаље разговора са Болтоном, шеф српске дипломатије указао је да је "састанак био изузетно користан".

- Размијенили смо мишљење о постојећем проблему, блокади дијалога. Јасно је речено да они (САД) знају да проблем није у Београду већ на Косову и да ће покушати да учине све што могу да се дијалог одблокира - напомиње министар спољних послова Србије.

Истиче да Сједињене Државе сматрају да је компромис од значаја за регионалну стабилност а самим тим је, каже, високо на листи спољнополитичких приоритета САД.

- О детаљима нећемо говорити, али мислим да су изречене веома позитивне оцјене онога што Србија ради - напомиње Дачић додајући да је разговор са Болтоном посебно значајан јер савјетник за националну безбједност САД није примао све министре који су на конференцији у Вашингтону.

Објашњава да САД више не прате "аутопилот" спољне политике већ граде "креативан приступ".

- Мисле да мора да се пронађе договор прихватљив и за Београд и Приштину, а то је наравно наша позиција - нагласио је министар спољних послова Србије.

Говорећи о предстојећем састанку са вршиоцем дужности замјеника државног секретара САД задуженог за Европу и Евроазију Филипом Рикером, Дачић је рекао да су њих двојица "стари знанци".

- Он је, на неки начин, споља учествовао на почетку бриселског дијалога. То је у складу са тим да САД желе да помогну да се дође до рјешења - истиче министар спољних послова.

Дачић понавља да је Србија спремна да учествује у дијалогу али неко, каже, мора да изврши притисак на Приштину да укине таксе.