latinica  ћирилица
18/07/2019 |  20:19 ⇒ 19/07/2019 | 08:32 | Аутор: СРНА

Цвијановићева против политике прегласавања

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да подржава акцију српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика након прегласавања у Предсједништву БиХ и да се противи политици прегласавања, те истакла значај уставног механизма који има Народна скупштина Српске која може увијек такву одлуку да поништи.

Она је на посебној сједници Народне скупштине нагласила да не подржава иницијативе које би требало да угуше било чији важан инфрастурктурни, економски и привредни пројекат, да је при томе није важно да ли је то интерес Хрватске, већ да је ствар принципа да не треба гушити друге пројекте.

- Народна скупштина Српске мора бити коначна инстанца која ће се одредити и подржати српског члана Предсједништва БиХ сваки пут о било ком питању, јер је он прегласан у Предсједништву БиХ, с обзиром на то да смо угрожени сваки пут када смо прегласани - поручила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, стратешки је важно да српски члан Предсједништва, када је прегласан, за сваку одлуку мора добити заштиту у Народној скупштини.

- Увијек жалим када политичке партије у Републици Српској не разумију снагу механизама уставне заштите коју Српска има у својим рукама, као што је овај према којем свако прегласавање српског члана у Предсједништву БиХ ми можемо у Народној скупштини да поништимо - нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да не треба посматрати да ли се овдје ради о хрватском интересу, већ како је БиХ много пута доказала своју неспособност да буде добра према својим грађанима и према својим комшијама и да гради добре односе.

- БиХ је још једно размажено дериште која је навикла да је сви тетоше и која не може показати капацитете нормалне државе и у којој све може постати проблем, као што је био је и мост Братољуб - навела је Цвијановићева.

Она је додала да је проблематичан и термин када се оспорава градња моста, која је почела, обезбијеђен је инвеститор, а иза тог пројекта стоји ЕУ.

Цвијановићева је рекла да је за њу стратешки интерес Српске свака ствар која значи напредак у Републици Српској, као што је мост у Градишци, сваки нови вртић, пут.