latinica  ћирилица
18/07/2019 |  20:28 ⇒ 19/07/2019 | 08:32 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Прегласавање никада није донијело ништа добро

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас да свако прегласавање између представника три народа никада у БиХ није донијело ништа добро, нагласивши да се заштитом виталног ентитетског интереса Српске штите интереси не само Срба, већ свих грађана Српске која је ентитет у БиХ.

Коментаришући спорни закључак Предсједништва БиХ који је усвојен без консензуса, Чубриловић је оцијенио да је то очигледно штетна одлука по виталне ентитетске интересе Српске, посебно када је ријеч о пограничним питањима са сусједном Хрватском.

- Са Хрватском имамо најдужу гарницу, много граничних прелаза и желимо да односи двије земље буду на највишем нивоу. Закључци Предсједништва то не обезбјеђују - рекао је Чубриловић током расправе о приједлогу одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ, према којој је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о прихватању званичног става БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, донесен без консензуса на сједници Предсједништва.

Он је рекао да је са Хрватском потребно даље саобраћајно повезивање, те да се мора ријешити питања границе у Костајници.

- Слично питање имамо у Братунцу, када је ријеч о Србији. Дакле, сва питања са сусједима треба ријешити преговорима - истакао је Чубриловић.

Он је навео да би спорни закључак Предсједништва могао угрозити изградњу Пељешког моста који је подржала ЕУ, а што би реципрочно могло довести у питање изградњу моста на Сави код Градишке, који је витални интерес Српске.

- Пељешки мост се гради у складу са Конвенцијом УН о праву мора и БиХ ће имати приступ отвореном мору. Саобраћај на мору неће бити угрожен. Поновићу, Српска је опредијељена да се проблеми граница рјешавају у цјелости, не партикуларно, а то је и обавеза БиХ. Морамо ријешити питања границе прије чланства у ЕУ, а овим закључцима се угрожавају европски пут и добросудсједски односи - нагласио је Чубриловић.

Он је рекао да остали чланови Предсједништва траже прекид градње Пељешког моста, иако је у поодмаклој фази градње и већином је финансиран средствима ЕУ.

- Ови спорови пред међународним судовима не би били ријешени у корист БиХ и погоршали би односе са Хрватском, која би касније могла оспорити европски пут БиХ - указао је Чубриловић и констатовао да је сваки мост симбол повезивања.