latinica  ћирилица
19/07/2019 |  09:30 | Аутор: СРНА

Боинг очекује трошак од 4,9 милијарди долара

Боинг је објавио процјену о укупном трошку од 4,9 милијарди долара због приземљења свог авиона "737 макс" широм свијета.
Боинг 737 (Фото:Sputnik / Maksim Blinov) -
Боинг 737 (Фото:Sputnik / Maksim Blinov)

Очекује се да ће овај трошак избрисати профит компаније и да ће то бити објављено у извјештају о кварталним резултатима сљедеће седмице.

Боинг је саопштио да би "737 макс" могао да се врати у употребу у посљедња три мјесеца ове године и да је то "најбоља процјена у овом тренутку", пренио је Би-Би-Си.

Авиони су приземљени након што је један "737 макс" пао у Индонезији у октобру, а други у Етиопији у марту. Погинуло је укупно 346 људи.

Истражиоци су усмјерили пажњу на контролне системе авиона, а Боинг ради на унапређењу софтвера у сарадњи са регулаторним агенцијама.

Компанија је у међувремену смањила мјесечну производњу са 52 на 42 авиона, а продаја је обустављена.

Већи дио новца од 4,9 милијарди долара биће искориштен за плаћање надокнада купцима Боингових авиона због поремећаја у реду летова и кашњења у испоруци авиона.

Предсједник и директор Боинга Денис Миленберг саопштио је да је ово пресудан тренутак за компанију и да не постоји ништа важније од безбједности посада и путника.