latinica  ћирилица
19/07/2019 |  09:54 ⇒ 09:57 | Аутор: СРНА

Дачић: Српско културно и вјерско насљеђе жртва националистичке идеологије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је у Вашингтону да су припадници српског народа, црква и хришћанско културно-историјско насљеђе на Косову и Метохији жртве националистичке идеологије стварања хомогеног етничког, културног и вјерског простора.
Дачић на Министарској конференцији (Фото: МСП Србије) -
Дачић на Министарској конференцији (Фото: МСП Србије)

- Посебно од јуна 1999 године, угрожени су готово сви елементи опстанка српске заједнице - људи, материјална и нематеријална културна баштина, цркве и манастири, уз уништавање и друге видове девастације верских, културних, историјских трагова словенства и православља, укључујући вербалне и физичке нападе, па и убиства свештеника Српске православне цркве - рекао је Дачић на Министарској конференцији о вјерским слободама.

Он је истакао да су од четири изузетна вјерска објекта која се налазе на Листи свјетске баштине Унеска у опасности - Пећка патријаршија, манастир Високи Дечани, манастир Грачаница и Богородица Љевишка, опстала само три јер су били под пуном физичком заштитом НАТО снага у вријеме организованих таласа етничких погрома, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

- Мора се схватити да објекти СПЦ на Косову и Метохији нису музеји нити споменици - они су дио концепта живе цркве која је увек доступна и на услузи вјерницима, храмом, свештенством и монаштвом. Исто тако, посејте расељеног српског становништва својим црквама и манастирима не смеју се сматрати ходочашћем. То нису посјете странаца, већ доласци вјерника да се помоле, да запале свеће, да обиђу гробове предака и ближњих - навео је Дачић.

Он је указао да посљедњи извјештај Стејт департмента о религијским слободама на Косову и Метохији потврђује кршења права вјерника СПЦ.

- Због свега наведеног је за унапређење верских слобода у покрајини потребно променити приступ и одустати од двоструких стандарда, негирања, минимизирања и релативизовања континуиране дискриминације од већинске заједнице и њених институција, што би требало да прате систематски напори за оживотворење права да Срби на Косову и Метохији слободно и неометано исповједају своју вјеру - навео је Дачић.

Дачић је рекао да је Србија секуларна држава која препознаје седам традиционалних вјерских заједница и у којој, према одредбама Закона о вјерским слободама, дјелује 28 активних вјерских заједница.

Он је истакао да је Србија у пуној мјери посвећена реализацији слободе вјере и увјерења у свим доменима живота.

- Таква ситуација, нажалост, није присутна у нашој јужној покрајини, Косову и Метохији, која је почев од 1999. године под административном управом УН. У том смислу, нема никаквих позитивних вијести у односу на моје обраћање овом скупу од прошле године - закључио је Дачић