latinica  ћирилица
19/07/2019 |  11:18 | Аутор: СРНА

Конфедерација синдиката: Погрешан начин систематизације у ЖРС

Конфедерација синдиката Републике Српске тврди да ће начин на који Управа "Жељезница Републике Српске" покушава да систематизује радна мјеста "довести у питање радни статус великог броја запослених и угрозити финкционалност појединих организационих цјелина предузећа".
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Из Конфедерације је саопштено да је изјава генералног директора "Жељезница" Зорана Илинчића, у којој тврди да су разговори о колективном уговору заустављени на захтјев синдиката све док не буде урађена нова систематизација, нетачна.

- Сматрамо и да је обмањивање јавности и радника и информација да планирају повећање плата у идућој години јер то повећање је и могуће извршити подизањем коефицијената које смо и сада захтијевали како би сви запослени остварили обећано повећање од 50 КМ - тврде из Конфедерације синдиката.

Из Конфедерације истичу да, уколико је Илинчић оријентисан према просперитету "Жељезница", онда би одмах требало да идентификује појединце који су предузеће довели у садашњу позицију.

Из Конфедерације синдиката апелују да Окружно тужилаштво и правосудни органи Српске хитно поступе по кривичној пријави синдиката, јер је, како наводе у саопштењу, све мање времена за спас "Жељезница Републике Српске".

Генерални директор "Жељезница" Илинчић поручио је у сриједу, 17. јула, да је управа овог предузећа у свом плану пословања за текућу годину предвидјела и повећање личних примања запослених радника и негирао медијске наводе синдикалних организација да Управа ЖРС-а не предузима активности по том питању.

- У складу са тим, покренули смо разговоре, као неко трајно рјешење за то увећање, око колективног уговора. На захтјев синдиката ти разговори су заустављени док не буде урађена нова систематизација - рекао је Илинчић новинарима.