latinica  ћирилица
19/07/2019 |  12:18 ⇒ 12:24 | Аутор: Index.hr

Швајцарска телевизија: Три пута смо провјерили, Колинда је стварно то рекла

Интервју са хрватском предсједницом је рађен по свим професионалним нормама, каже за Индекс новинар ТВ СРФ, коју је Колинда оптужила за непрофесионализам.
Колинда Грабар-Китаровић (фото:screenshot: SRF/DW/MSN.com/Guardian) -
Колинда Грабар-Китаровић (фото:screenshot: SRF/DW/MSN.com/Guardian)

СРФ истиче да је интервју с хрватском предсједницом Колиндом Грабар Китаровић током њене државне посјете Швајцарској вођен у складу са свим професионалним стандардима."Конкретно, питали смо јасна, транспарентна питања о нашем истраживању на граници Хрватске и БиХ. Не можемо да разумијемо оптужбе за деконтекстуализацију јер смо емитовали и питања и тренутне одговоре предсједнице Грабар Китаровић. Такође смо провјерили три пута превод с енглеског на њемачки прије објаве прилога. Предсједница је заиста користила фразу 'а little bit of force' коју смо превели с 'ein bisschen Gewalt' (у смислу полицијског коришћења силе).

СРФ је Индексу послао и цијели транскрипт прилога који су емитовали, а који доказује тачност њиховог извјештавања, пише хрватски портал.

Китаровићева је раније изјавила да то што је швајцарска телевизија урадила нема везе са професионализмом и да су "направили оно што раде најгори таблоиди на свијету".

Свјетски медији остали су шокирани изјавом хрватске предсједнице која је признала да тамошња полиција насилно враћа мигранте с границе, о чему су писали медији. Наиме, Колинда Грабар Китаровић је током боравка у Швајцарској за тамошњу јавну телевизију СРФ признала: "Наравно да је потребно мало насиља када спроводите 'пушбек'."

Спровођење насилног враћања миграната с границе, уз употребу силе, је противно међународним конвенцијама које је и Хрватска потписала, а коришћење насиља у том контексту је илегално и по међународном и по хрватском праву.

Предсједница Хрватске је овом изјавом признала да Хрватска намјерно крши законе и да је политика Хрватске према мигрантима таква да се полицији наредило да се противзаконито понаша.

О томе су писали Гардијан, Дојче веле као и бројни други свјетски портали.