latinica  ћирилица
19/07/2019 |  12:32 | Аутор: СРНА

Ћурић: Требиње прво туристичко мјесто у Српској

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је данас у Мостару да је Требиње проглашено за прво туристичко мјесто у Републици Српској које су прошле године посјетили туристи из 90 земаља свијета, али да се значајнији искораци у туризму могу направити само кроз сарадњу са сусједним градовима.
Мирко Ћурић - Фото: РТРС
Мирко ЋурићФото: РТРС

- Требиње постаје препознатљиво као туристичка дестинација, али свјесни смо да без сарадње са градовима у окружењу не можемо направити неки бољи резултат - изјвио је Ћурић у Мостару гдје је одржана конференција под називом "Одрживи туризам и културна баштина".

Упитан да прокоментарише непостојање сарадња Требиња и Дубровника, Ћурић је рекао да грађани Дубровника долазе у Требиње и грађани Требиња у Дубровник.

- Ако не можемо да помогнемо и допринесмо бољој сарадњи, боље да се склонимо. Ипак мислим да има простора и да се може сарађивати. Велики број Требињаца и данас ради у Дубровнику. Не треба се враћати у четрдесете и деведесете, већ бринути о будућности - поручио је градоначелник Требиња.

На скупу који је одржан данас поводом 15 година од обнове Старог моста, који је под заштитом Унеска, градоначелник Дубровника Мате Франковић је истакао добру сарадњу са Мостаром, али не и са сусједним Требињем.

На питање да ли се нешто промијенило када је ријеч о сарадњи са Требињем, Франковић је рекао да "очекује извињење од Требиња за оно што је учињено 1991. године".

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић рекао је да је у Мостару богата културна баштина одиграла важну улогу у креирању непоновљиве слике града.

- Уколико желимо у насљедство оставити све оно што смо и сами наслиједили и уколико сматрамо да нам је тај аутентични изглед један од извора будућег развитка и напретка, онда ћемо се сви скупа ангажовати и ту културну баштину чувати и промовисати одрживи туризам. Надам се да ћемо данас схватити какве вриједности имамо, али и које су наше перспективе у будућности када је у питању културна баштина и одрживи туризам - навео је Бешлић.

Директор Унеска за науку и културу у Европи Ана Луиса Масот Томпсон Флорес рекла је да је њена порука да се данас у Мостару слави не само један архитектонски споменик, него оно шта он представља, а то је трајни дијалог и обнова.

- Врло је значајно да овдје имао градоначелнике других градова, што доприноси потврди значаја одрживог туризма за будућност - рекла је она.

Шеф Канцеларије Унеска у БиХ Синиша Шешум подсјетио је да је обнова Старог моста била изузетно велики и значајан догађај за БиХ и да треба промовисати вриједности које Мостар има.

- Стари мост и Стари град су уписани као универзални симбол помирења и суживота и на томе се треба радити - навео је Шешум.

Конференцију, која је одржана у Градској вијећници Мостара, организовао је град Мостар у сарадњи са Унеском.