latinica  ћирилица
19/07/2019 |  13:02 | Аутор: РТРС

Бањалука: Убрзани радови на Источном транзиту

Нова дионица Источног транзита на Обилићеву, посљедња преостала до спајања са дионицом у правцу новог моста на Врбасу на јесен ће бити у потпуности изграђена и пуштена у саобраћај, потврђено је у Одјељењу за саобраћај и путеве.
Изградња Источног транзита код стадиона ФК Напријед (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Изградња Источног транзита код стадиона ФК Напријед (Фото: banjaluka.rs.ba)

Према подацима са терена, радови на изградњи нове дионице Источног транзита, на потезу од православне цркве до стадиона ФК “Напријед“, напредују предвиђеном динамиком, а сама саобраћајница добија прве обрисе. Према уговору са “Козарапутевима“, који изводе традове, ова дионица би требало да буде завршена до 1. октобра, али у Одјељењу за саобраћај и путеве се надају да би радови, евентуално, могли бити и раније завршени.

Тренутно, путари раде на зацјевљењу потока Ђурђевац, који ће бити “убачен“ у цијеви испод новог дијела Источног транзита, пројекта који је одблокиран прошле године, послије готово 30-годишње блокаде због неријешених имовинско-правних питања. Први дио Источног трантита, на потезу од тржног центра “АС“ према насељу Поток завршен је прошле године, а тренутно се уз ову дионицу граде бициклистичке и пјешачке стазе.

- На дионици код Наприједовог стадиона остало је да се зацијеви још један ток потока Ђурђевац, а након тога услиједиће радови на инсталацијама и водоводоној мрежи у Улици Гаврила Принципа, односно у дијелу ове улице који се спаја са Источним транзитом – кажу у Одјељењу.

На траси будуће саобраћајнице већ су постављене подземне инсталације, а тренутно се ради на постављању ивичњака и припрема за извођење радова на изградњи пјешачких и бициклистичких стаза.

- Сада се већ виде први обриси будуће саобраћајнице која ће у коначности завршити саобраћајни прстен од Западног транзита , преко новог моста до Источног транзита, даље до “Леснине“ и кружног тока код “Центрума“ поново на Западни транзит – истичу у Одјељењу.

Спајањем Источног транзита, биће отворена нова градска обилазница, јер ће дио саобраћаја из правца Мркоњић Града бити преусмјерен преко нове саобраћајнице, чиме ће се избјећи пролазак возила кроз уже градско језгро.

Градња ове нове дионице, вриједне 1,5 милиона КМ, одвија се у оквиру великог инвестиционог циклуса под називом “Бања Лука се гради“. Град је финансирао рјешавање преосталих имовинско-правних послова, те обезбиједио средства за изградњу пјешачких и бициклистичких стаза, припадајуће јавне расвјете и оборинске канализације, као и зацјевљење Ђурђевачког потока.

Извор: banjaluka.rs.ba