latinica  ћирилица
19/07/2019 |  13:37 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Успјешне операције фочанског хирурга одвеле у Јапан

Максилофацијални хирург из Фоче Мирослав Обреновић боравио је, на позив колега из Јапана и уз подршку Асоцијације хирурга Републике Српске, осам дана на стручном усавршавању у тој далекој земљи, а истовремено је презентовао достигнућа фочанске болнице.
Максилофацијални хирург из Фоче Мирослав Обреновић - Фото: СРНА
Максилофацијални хирург из Фоче Мирослав ОбреновићФото: СРНА

Обреновић, који је субспецијалста онколошке хирургије главе и врата, прича да је позив из Јапана услиједио након што су тамошњи хирурзи, са којима се познаје још са специјализације у Хајделбергу, на интернету видјели прилог о његовој успјешно изведеној операцији вађења ексера из главе пацијента.

На клиници Универзитета Аичи Гакуин у граду Нагоји Обреновић је заједно са јапанским колегама имао прилику да изводи сложене оперативне захвате, а истовремено је одржао предавања и представио неке од операција које је извео његов тим у Универзитетској болници у Фочи.

- Они су били, заиста, више него одушевљени резултатима нашег рада. Имали смо неколико онколошких случајева који су раритети, не само код нас него и у свијету - каже Обреновић, који је шеф Одјељења за максилофацијалну хирургију Универзитетске болнице Фоча.

Он наводи да је илузорно упоређивати техничку опремљеност јапанских са нашим здравственим установама.

- Можемо да парирамо када је ријеч о хируршкој техници и људству, али што се тиче техничке опремељности остаје много, много тога да се уради. Наравно, ми не посједујемо њихова финансијска средства, али су изразили жељу да нам у неком будућем времену помогну и у том смислу и искрено се надам да ћемо се и ми примаћи тој врсти техничке опремљености, јер се нажалост данас без тога не може разговарати о некој савременијој медицини - каже Обреновић.

Обреновићеви домаћини у Јапану били су шеф тамошње клинике Тору Нагао и професор Шого Хасегава.

Овом посјетом Јапану, вјерује Обреновић, отворена су врата за сарадњу и размјену стручних кадрова између Универзитетске болнице у Фочи и престижног универзитета у Нагоји.

- Изразили су жељу, а наравно да је услиједио и наш позив да посјете хируршки симпозијум који се одржава у Фочи и надам се да ћемо идуће године бити у прилици да угостимо професора Торуа Нагаа и његов тим овдје, гдје ће нас упознати о њиховим достигнућима и перспективама, што ће бити велики допринос раду наше болнице и факултета - рекао је Обреновић.