latinica  ћирилица
19/07/2019 |  14:29 ⇒ 20:42 | Аутор: СРНА

Комшић: Приоритет рјешавање питања границе на мору са Хрватском

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић најавио је данас да ће након ротације предсједавања у Предсједништву БиХ озбиљно размотрити упућивање новог сета закључака којима ће тражити рјешавање отвореног питања утврђивања границе на мору са Хрватском, саопштено је из Предсједништва БиХ.
Жељко Комшић - Фото: klix.ba
Жељко КомшићФото: klix.ba

Комшић је навео да то треба урадити на начин да буде искориштен члан Устава БиХ који јасно говори да ће БиХ преузети све надлежности које се тичу заштите суверенитета, територијалног интегритета, политичке независности и међународно-правног субјективитета.

Он је додао да је субјект међународног права БиХ гдје се ствара правни основ и за рјешавање отвореног питања границе на мору са сусједном Хрватском, а након тога и слободног или неометаног приступа отвореном мору, на јасно утврђеном морском коридору.

- На рјешавању тог питања инсистираћу у својству предсједавајућег Предсједништва БиХ, тако што нећемо друга питања рјешавати све док овај дио који се тиче рјешавања границе на мору са сусједном Хрватском не ријешимо - навео је Комшић.

Комшић под рјешавањем тог питања сматра покретање разговора са властима Хрватске и најављује да "ако то неко неће, онда ће БиХ зашитити своја права пред неком од међународних институција".

Комшић дужност предсједавајућег Предсједништва БиХ преузима сутра од српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика