latinica  ћирилица
19/07/2019 |  14:55 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Потписани уговори за додатну пензију радницима који плату добијају из буџета

Генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран потписао је данас уговоре о приступању Европском добровољном пензијском фонду и организовању пензијског плана са директором Друштва за упављање овим фондом Томажом Завршником и представницима републичких синдиката чиме ће бити омогућено да сви радници који примају плату из буџета Српске од 1. јануара 2020. године добровољно штеде за додатну пензију.

Уговор су потписали представници синдиката образовања, науке и културе, правосуђа, локалне самоуправе, управе и јавних служби, радника унутрашњих послова и управе.

Директор Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом Томаж Завршник рекао је да су веома задовољни растом броја чланова и развијањем свијести о неопходности штедње за треће доба.

- Све је веће интересовање и број грађана који приступају фонду - индивидуално или путем пензијских планова које организују послодавци. Република Српска, осим тога што прати тренд еконмски развијених земаља у области развоја доборовљних пензијских система, показује опредијељеност за нови вид штедње - штедње за пензију - истакао је Завршник на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је оцијенио да је одлука да буде организован пензијски план за све запослене који плате добијају из буџета Српске корак даље ка развоју и промовисању добровољног пензијског система у Републици Српској.

- Веома смо захвални што нам је Влада Републике Српске указала повјерење и што смо потписали споразуме са синдикатима. Наша мисија је да будемо партнер од повјерења, који ће на одговоран начин управљати средствима до момента исплате сачуваног новца. Интегритетом наших оснивача гарантујемо да ћемо одговорно чувати и са повјерењем поступати данас да бисмо креирали боље и сигурније сутра. Биће све теже да пензије буду исплаћиване само из првог стуба осигурања и зато је ово важно - нагласио је Завршник.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић рекао је да је ово добар корак Владе и синдиката и да на томе треба радити и у будућности.

- Данас мислимо за сутра. Потписали смо овај документ у жељи да сваки запослени који добија плату из буџета Српске потпише индивидуално овакав документ и има сигурност у свом трећем добу - каже Гњатић, који је и потпредсједник Савеза синдиката Српске.

Према његовим ријечима, уговори се односе на око 40.000 радника који су директни корисници буџета.

- Свако од њих ће, ако то жели, потписати уговор са Европски доборвољним пензијским фондом и имаће сваки мјесец од Владе уплаћених 20 КМ, а тај износ ће моћи да буде повећан у зависности од могућности појединца - појаснио је Гњатић.

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић истакао је да су потписали уговор због тога што су свјесни да радници треба да размишљају о трећој животној доби.

- Доприноси за пензијско-инвалидско осигурање који се обрачунавају сваком раднику тренутно иду у текућу потрошњу, односно за пензионере. Овим потезом смо се опредијелили да сваки радник од 1. јануара 2020. године, на основу уплате 20 КМ коју ће вршити Влада, имати личну пензију осим редовне пензије коју ће остваривати из Фонда за пензијско-инвалидско осигурање Републике Српске - рекао је Марић.

Он је подсјетио да је услов за кориштење личне пензије 58 година живота након чега је могуће добити пензију у цјелокупном износу или да буде претворена ну мјесечне аниитете.

- Сваки радник ће од 1. јануара 2020. године на добровољном основу моћи да има личну пензију - нагласио је Марић.

Он је додао да ће од Владе тражити да током септембра наставе преговоре о повећању плата да би зауставили тренд одласка становништва из Српске.

Европски доборвољни пензијски фонд почео је са радом крајем 2017. године и тада је заживио систем доборвољног пензијског осигурања у Српској.

Његови оснивачи су Пензијски резервни фонд Републике Српске, Европска банка за обнову и развој и "Скупна покојнинска дружба" из Словеније.