latinica  ћирилица
19/07/2019 |  16:44 ⇒ 20:43 | Аутор: sputniknews.com

Харадинај поднио оставку

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај поднио је оставку на сједници привремене владе и рекао да је добио позив за саслушање у Хагу у својству осумњиченог, преноси РТС.

Он је навео да овим чином жели да одвоји функцију премијера од Рамуша Храдинаја.

- У Хаг не иде премијер, него Рамуш Харадинај - рекао је он.

Он је рекао да ће влада самопроглашеног Косова наставити да функционише без вакуума, пренијела је Коха.

Харадинај је рекао да су чланови његовог кабинета први које је обавијестио о оставци, те да ће о томе званично обавијестити и све релевантне институције,

- Увијек ћу остати вјеран домовину... Моја оставка је неопозива - рекао је он.

Харадинај је рекао да одгворност сада прелази на предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија који треба да почне консултације и одреди датум ванредних парламентарних избора.

- Ја нисам оптужен, већ сам позван на саслушање - рекао је Харадинај, који сматра да не заслужује овакву реалност.

- Подносим неопозиву оставку на положај премијера Републике Косово и желим да вам захвалим на вашем повјерењу и подршци. Разлог за ову одлуку је да сам позван да се појавим на саслушању из специјализованих хашких комора као осумњичени. Владе и власт су међусобно замјењиве, ми живимо у демократији, част премијера и државе мора бити очувана и ја никада нећу поклекнути. У Хаг идем као Рамуш Харадинај, гдје ћу бранитии част албанских бораца. Моја невиност током рата ОВК потврђена је са двије пресуде које нико не може да побије. Моја земља је Косово, Косово нематеријално, мултиетничко, вишејезично, са територијом и границама, Косово је неправедно притиснуто да повуче таксе уведене према Србији - рекао је Харадинај, пренијела је приштинска Бота сот.

Лист подсјећа да је ово други пут да Харадинај подноси оставку на премијерску функцију као осумњичени за ратне злочине.

Први пут је оставку поднио на мјесто премијера након што је од Хашког суда 2005. оптужен за ратне злочине над неалбанцима и цивилима.

Специјални суд је формиран ради утврђивања злочина које су током посљедњих сукоба на Космету починили припадници такозване ОВК над Србима и над осталим припадницима мањина и над нелојалним Албанцима.

Харадинај, бивши вођа терористичке организације ОВК, био је на челу владе самопроглашеног Косова од септембра 2017. године.