latinica  ћирилица
19/07/2019 |  20:03 ⇒ 20:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Реаговања на оставку Харадинаја

Оставка Рамуша Харадинаја је очекивана, рекао је предсједник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун.
Косово и Метохија - Фото: РТС
Косово и МетохијаФото: РТС

Дрецун вјерује да ће она значајно утицати на политичка кретања на КиМ и отварање простора за наставак дијалога Београда и Приштине. Каже да је Харадинај сада у својству осумњиченог и да треба тек видјети да ли ће против њега бити подигнута оптужница.

Сматра да је Специјализовано тужилаштво до сада прикупило довољан број доказа који могу бити употребљени за подизање оптужнице.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић каже да су у Бриселу примили к знању Харадинајеву одлуку, те да тренутно немају коментар.

Новинар и помоћник директора РТС-а Миливоје Михајловић каже да ће Харадинајева оставка имати велике посљедице по Србију јер ће одложити наставак дијалога за још најмање 90 дана, а у том периоду таксе на робу из Србије неће бити укинуте јер је сада Влада у техничком мандату.

То ћемо осјетити у наредних 90 дана до када би требало да буду расписани избори, али сигурно и дуже, а у том периоду нећемо имати ни укидање такси пошто је сада Влада послије Харадинајеве оставке у теничком мандату, каже он.

Тај период се, практично, протеже до краја календарске године, а с обзиром на то да се на прољеће 2020. очекују и избори у Србији "све су прилике да ни до краја јуна неће бити озбиљнијег помака у дијалогу Београда и Приштине", сматра Михајловић.

Каже, да то нема неке посебне везе са недавном посјетом француског предсједника Емануела Макрона Србији, али не треба заборавити ни да су француске тајне службе одувијек имале одличне односе са Тачијем и прије бившег шефа УНМИК-а Бернара Кушнера.

Ово је, вјероватно, једна од манифестација тог међународног "хашког фактора" на политике у земљама западног Балкана, и подсјећа, да су кроз то већ прошле и Хрватска и Србија и БиХ, "па је сад ред и на Косово".

Подсјећа да ово "неће бити први одлазак Харадинаја у Хаг" и да он у томе "има искуства".

- Харадинај ће свакако имати и корист од овога. Већ је имао пораст популарности због такси, а ова оставка би могла довести до његовог највишег степена рејтинга на Косову - истакао је Михајловић.

За предстојеће ванредне изборе изборе на Косову, који произилазе из Харадинајеве оставке, Михајловић каже да ће значити прекомпоновање политичке сцене.

- Ако је ово посљедица притиска Тачија и Весељија, онда је Харадинај гурнит у супарничко јато, међу Самоорпедјељење Аљбина Куртија и, вјероватно, Демократски савез Косова - оцијенио је за Михајловић.

Овај потез, по његовом мишљењу, "показује да је Тачи још увијек најјачи у тим закулисним играма на Косову".

Харадинајева оставка је "по свему судећи посљедица неке врсте притиска, највјероватније из САД", увјерен је Михајловић.

Предсједник косовске скупштине Кадри Весељи који је на турнеји у САД и Харадинајева оставка би могла да буде прва реакција на непослушност косовских званичника када је у питању интерес САД на Косову и у региону, сматра он.

Међународни фактор је, каже он, "увелико умијешан, на овај или онај начин, директним политичким притисцима или вађењем доказа из скривених фиока тајних служби".

Тврдња да Харадинај због одласка у Хаг подноси оставку није тачна, увјерен је адвокат Бранислав Тапушковић.

Не вјерује ни да може да буде осуђен за злочине за које је већ ослобођен.

- Вјерујем да је он поднио оставку управо зато што ти разговори који треба да се воде између Србије и за сада непризнате државе Косово не могу бити настављени док је та такса коју је он измислио на снази. Он је очигледно под притиском свих оних који о томе одлучују. А ту мислим на све ове свјетске силе које се баве нашим проблемом. Он је приморан да повуче ту одлуку и ако каже да та одлука неће бити повучена да би се разговори могли наставити - рекао је Тапушковић.

Оставка Харадинаја ствара услове да се укину таксе на робу из централне Србије и да се настави дијалог Београда и Приштине, оцијенио је дипломата Зоран Миливојевић.

Каже да ће ова оставка произвести нове политичке тензије у Приштини, као и могуће нове изборе и расплет у тамошњој владајућој коалицији.

- Ако је он поднио ставку, то је сада, на неки начин, влада у техничком мандату и треба видјети да ли ће бити именован други премијер или ће се ићи на пријевремене изборе. Видјећемо какав ће политички расплет бити, али у сваком случају Харадинајева оставка ствара услове да се дијалог настави и да се таксе укину - истакао је Миливојевић.

Супротстављени ставови опозиције у Приштини

Лидер Самоопредјељења Аљбин Курти је на Фејсбуку написао да је Харадинајава оставка дошла са непотребним одлагањем и из погрешних разлога.

- Харадинај је требало да поднесе оставку много раније, на примјер када је промијенио свој став о разграничењу са Црном Гором, када је повећао себи плату, када је именовао управне одборе и запослио чланове породице и страначке колеге, када је 13. децембра 2018. године дао приједлог за план Ахтисари плус за споразум са Србијом, када је уништио буџет, када је пријетио Бљакају, када се испоставило да је делегација за разговоре са Србијом противуставна - написао је Курти.

Предсједник Демократског савеза Косова Иса Мустафа каже да жали што је Харадинај поднио оставку због позива Специјалног суда.

- Вјерујем да је борба ОВК била праведна и чиста, као и да ће то показати поновно ослобађање Рамуша Харадинаја сваких сумњи - написао је на свом Фејсбук профилу.

Бивши премијер Албаније Пандели Мајко тврди да је то што је Харадинај поднио оставку "велика част за Косово", јер он, како каже, зна да "разликује своју личну судбину и националну безбејдност".

Оставка Рамуша Харадинаја је само покушај скупљања политичких поена, и нема везе са посвећености правди, оцјењује извршни директор Фонда за хуманитарно право на КиМ Беким Блакај.

Блакај је казао да је било јасно да ће Харадинајева влада пасти и он је позив суда искористио за прикупљање политичких поена, али и да би таксе сигурно биле укинуте са или без Харадинаја.

- Свакако би могао да оде са политичке функције. Сматра да је боље да искористи ову ситуацију како би скупио политичке поене унутар Косова. То нема никакве везе са неком његовом посвећености правди - рекао је Блакај.

- Можда ће одлазак Харадинаја из владе помоћи процес укидања такси и повратка дијалогу. Међутим, очигледно је да ћемо имати ускоро изборе, па ће требати времена да се дијалог обнови због избора нове владе - навео је он.

Новинар Идро Сефери сматра да је још увијек тешко предвидјети да ли ће сада, након оставке Харадинаја, бити укинуте таксе на робу из централне Србије, јер то, како је рекао, зависи да ли ће бити нових избора или ће се бирати нови премијер.

Сефери каже да мисли да је прије вјероватно да ће се одржати нови избори, јер неке опозиционе странке већ реагују у вези са тим и кажу да су избори једино рјешење политичке кризе, разних конфликата унутар саме коалиције, али и због проблема који су се створили посљедњих мјесеци, нарочито након критика међунардне заједнице због такси.