latinica  ћирилица
19/07/2019 |  20:21 ⇒ 20/07/2019 | 10:59 | Аутор: РТРС

Рајчевић: Вријеме за темељну трансформацију образовног система (ВИДЕО)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је, у Дневнику плус, да стање у високом образовању није на нивоу на којем би требало да буде и да је вријеме за темељну трансформацију образовног система у Српској.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Он је рекао да то потврђује и одлука Владе о покретању реформе образовања која ће трајати до 2035. године.

Рајчевић је истакао да је циљ подизање научне продуктивности, јер без тога нема трасирања пута за економију знања.

- Дуго се причало о реформи високог образовања, али је сада ситуација другачија јер ми, према мом мишљењу, имамо рјешење. Потребне су нам темељне промјене, прије свега кроз нормативни оквир, а затим и кроз оперативне активности које ће водити спајању привреде и академске зајкеднице - рекао је он.

Рајчевић је навео да је привредна заједница спремна да подржи напоре Владе у том правцу.

- Привреди је непоходан ресуср - високообразовни профили да би она могла да утврди нове правце свог развоја, а самим тим и развоја Републике Српске. Говоримо о дигиталној економији заснованој на знању којег нема без високобразовног профила. Све што радимо је подређено једном циљу - да у што скорије вријеме дођемо до ресурса како би се привреда покренула - истакао је ресорни министар.

Приједлог мјера за реформу образовања састоји се од три фазе, од којих је прва анализа стања која би требало да траје до сљедеће године, друга фаза је консолидација до 2022. године и трећа дугорочни период трансформације високог образовања до 2035. године.

- До 2035. године биће завршен цјелокупан реформски процес. Тад очекујемо један развијен и стабилан систем високог образовања који ће бити у потпуности у функцији развоја привреде и Републике Српске - истакао је Рајчевић.

Он је навео да ће први помаци реформе образовања бити видљиви већ током ове године када буде ријечи о новом Закону о високом образовању који ће укључивати читав сет мјера.

Рајчевић је најавио да ће сваке године бити анализирано шта је постигнуто реформом, односно сваки корак који је учињен у том правцу. 

Дневник плус можете погледати овдје.