latinica  ћирилица
19/07/2019 |  21:03 ⇒ 22:25 | Аутор: РТС

Иранци заузели британске танкере (ФОТО/ВИДЕО)

Иранска елитна Револуционарна гарда заузела је британски танкер "Стена Имперо" због кршења поморских правила у Персијском заливу, јавила је иранска агенција Фарс. Недуго затим, Ал Арабија је јавила да су Иранци заузели још један британски танкер. Према још непотврђеним информацијама, Иранска револуционарна гарда је заплијенила и трећи брод.
Британски танкер (Фото: AP/Damian Dovarganes) - Фото: AP
Британски танкер (Фото: AP/Damian Dovarganes)Фото: AP

Танкер је испраћен до обале због правних процедура и неопходних инспекција надлежних поморских служби, наводи се у саопштењу Иранске револуционарне гарде.

Танкер "Стена Имперо", на којем се налазе 23 члана посаде, има депласман 30.000 тона и кретао се ка саудијској луци Ал Џубаил.

Недуго затим, Ал Арабија је јавила да је иранска Револуционарна гарда заузела још један британски танкер.

Према још непотврђеним информацијама, Иранска револуционарна гарда је заплијенила и трећи брод.

Компанија Стена булк, која је власник танкера, саопштила је да су броду пришла "мања неидентификована пловила и хеликоптер, док се брод налазио у међународним водама".

Велика Британија је саопштила да је важно да се очува слобода пловидбе и да сви бродови могу слободно да се крећу у региону, преноси Ројтерс.

- Веома сам забринут због запљене два поморска брода од стране иранских власти у Ормуском мореузу - рекао је британски министар спољних послова Џереми Хант.

Амерички предсједник Доналд Трамп рекао је да ће разговарати са представницима Велике Британије поводом запљене бродова у Персијском заливу.

Техеран је најавио одлучне мјере пошто су Британци, прије десетак дана, заузели ирански танкер код Гибралтара.

Тај догађај и рат ријечи који је услиједио значајно су подигли тензије око Персијског залива, па су Британија и САД упутили бројне ратне бродове у тај регион.