latinica  ћирилица
19/07/2019 |  22:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Страни медији о Харадинајевој оставци

Више страних медија је извијестило о оставци Рамуша Харадинаја као и да је поднио неопозиву оставку након што га је суд у Хагу позвао на саслушање.
Рамуш Харадинај (AP/ARMEND NIMANI) - Фото: AP
Рамуш Харадинај (AP/ARMEND NIMANI)Фото: AP

Би-Би-Си подсјећа да је Харадинај био "побуњенички командир" током сукоба на Космету 1998. и 1999. године, и преноси Харадинајеву изјаву да је имао избор да ли ће се пред судом појавити као премијер или као грађанин.

Преносе и да је Харадинај демантовао оптужбе за које га Хаг терети, додајући и да је већ два пута ослобођен оптужби.

Би-Би-Си наводи да ће, према ријечима Харадинаја, саслушање бити одржано идуће недјеље.

Британски сервис подсјећа и да је специјални Суд за злочине "Ослободилачке војске Косова" формиран 2015. године уз подршку Европске уније и да ће истраживати ратне злочине против етничких мањина и политичких противника на територији Косова и Метохије.

О Харадинајевој оставци извијестили су и француски медији, а Франс 24, је објавио текст у чијем наслову Харадинаја назива по његовом ратном имену - Рамбо.

Тамошњи медији преносе да је Карла Дел Понте својевремено називала Харадинаја "гангстером у униформи".

Поред оставке, медији су се бавили и Харадинајевом прошлошћу и наводе да се он прије премијерске дужности бавио грађевином, а радио је као избацивач и тренер борилачких вјештина.

Кинеска Синхуа извијестила је о Харадинајевој оставци позивајући се на извјештаје РТС-а.

Вијест о Харадинајевој оставци преносе агенције Ројтерс, АП, као и турска телевизија Дејли Сабах, агенција Анадолија, Њујорк тајмс и други.

Медији подсјећају да је Харадинај већ два пута ослобођен оптужби за ратне злочине и злочине против човјечности против неалбанских мањина на територији КиМ у току сукоба крајем `90-их година, те да је хапшен 2017. године у Француској по српској потјерници, али да је ослобођен у јуну те године.