latinica  ћирилица
20/07/2019 |  09:24 | Аутор: СРНА

Бих-ЦГ: Уговорено 38 пројеката вриједних 9,3 милиона евра

У оквиру Програма прекограничне сарадње БиХ и Црне Горе до сада је уговорено 38 пројеката вриједности 9,3 милиона евра, који су допринијели унапређењу квалитета живота у пограничном подручју кроз заједничке акције у областима туризма и руралног развоја, заштите животне средине, запошљавања, кажу из Канцеларије за европске интреграције Црне Горе.

Пројекти су допринијели и друштвеној кохезији, те повезивању људи и институција у пограничном подручју, поручено је на промоцији програма у Жабљаку и Тивту.

Укупна средстава за ИПА Програм прекограничне сарадње БиХ-Црна Гора 2014-2020. износе 8,4 милиона евра, а у оквиру ИПА два финансијске перспективе објављена су два позива за достављање приједлога пројеката.

Кроз први позив подржана су три пројекта укупне вриједности нешто више од милион евра, док је поступак оцјењивања пројектних приједлога у оквиру другог позива у завршној фази, за који је на располагању скоро 4,4 милиона евра.

Представници оперативних структура Програма су најавили трећи позив за достављање приједлога пројеката, који ће бити објављени у другој половини наредне године.

Циљ промотивних активности је ширење информација о могућностима које пружа Програм и оствареним резултатима и плановима за наредни период, те анимирање потенцијалних апликаната из програмског подручја за активније учешће у овом програму.

Организатори промотивних скупова су Канцеларија за европске интеграције Владе Црне Горе и Дирекција за европске интеграције БиХ у улози оперативних структура за спровођење Програма, у сарадњи са општинама Жабљак и Тиват.

На скуповима су учествовали представници локалних самоуправа, јавних установа и предузећа и невладиних организација из 14 општина обухваћених Програмом.