latinica  ћирилица
20/07/2019 |  10:03 ⇒ 10:08 | Аутор: СРНА

Калинић: Додик разбио стереотип о Предсједништву БиХ као учмалој институцији

Бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић рекао је да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у протеклих осам мјесеци предсједавања, уз специфичан политички темперамент, успио да разбије стереотип о Предсједништву као учмалој и готово протоколарној институцији, отворивши при том, с правом, бројна питања суштине његовог функционисања.
Драган Калинић (фото: © Sputnik) -
Драган Калинић (фото: © Sputnik)

- Упркос свим контроверзама, протеклих осам мјесеци предсједавања Милорада Додика у Предсједништву БиХ није никога оставило равнодушним. Полазећи од онога што јесте Предсједништво по изворном Дејтонском споразуму, Додик је у пракси јасно ставио до знања да та институција не може бити некаква политичка надструктура, прије свега, у односу на Републику Српску и њене кључне интересе - истакао је Калинић у изјави за Срну.

Он је оцијенио да, на велику жалост хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, није могла проћи псеудокомунистичка прича о јединству Предсједништва, то јесте БиХ на штету или уз занемаривање интереса сва три конститутивна народа и оба ентитета.

- Друго, али ништа мање важно за ових протеклих осам мјесеци јесте дефинитивно разбијање представе о Додику као међународно изолованом политичару. Бројни међународни сусрети и са западним и са источним државним и другим ауторитетима, да искључимо берлинску лажну акредитацију Дениса Звиздића, показали су да је Додик осим протоколарне улоге успио да се сасвим практично и у државничком маниру наметне на међународној сцени - рекао је Калинић.

Он је нагласио да су бескомпромисна заштита интереса Републике Српске на нивоу БиХ и шире, те настављање аутентичне политике на регионалном и међународном плану разлози да Додик тако настави до краја четворогодишњег мандата.

- Чини ми се да, на жалост многих ненаклоњених Додику, махање некаквим међународним санкцијама остаје само мртво слово на папиру - закључио је Калинић.