latinica  ћирилица
20/07/2019 |  10:29 | Аутор: Б92

Ел Чапо у самици 23 сата дневно

Мексички нарко бос Хоакин Ел Чапо Гузман ушао је у затвор у Колораду познат као Алкатраз Стеновитих планина.
Хоакин "Ел Чапо" Гузман - Фото: Screenshot
Хоакин "Ел Чапо" ГузманФото: Screenshot

Ту је почео издржавање доживотне затворске казне плус 30 година, након што је осуђен за кријумчарење тона кокаина, хероина и других дрога у САД, као и за планирање убистава.

Затвор високе безбедности Супермакс, 185 километара од Денцера, са око 375 затвореника, познат је по томе што из њега нико није побјегао од када је отворен 1994. године, преноси Ројтерс.

Гузман се придружио листи озлоглашених криминалаца као што су Тед Качински, познат као Унабомбер, који је преко писама бомби убио троје, а ранио 23 људи, затим учесник завере 11. септембра Закарије Мусави, Тери Николс осуђен за бомбашки напад у Оклахома Ситију и бомбаш са Бостонског маратона, Џохар Царнајев.

Затвор је прозван Алкатразом Стеновитих планина по чувеном затвору у Сан Франциску, међу чијим затвореницима је био гангстер Ал Капоне.

Као и остали затвореници, Гузман ће највјероватније бити затворен 23 сата дневно у самици са уским прозором високим око 107 центиметара, постављеним тако високо да се кроз њега види само небо.

Очекује се да ће у његовој ћелији бити телевизор, а моћи ће да гледа религиозне и едукативне програме.

Специјалне рестрикције се користе како затвореници не би могли да шире утицај или упућују пријетње изван затвора.

Затвореници не могу да се крећу по затворском земљишту без пратње, а пребројавају их најмање шест пута дневно.

Гузман је два пута бјежао из мексичких затвора, па је, од како је 2017. године изручен САД, био одсјечен од спољног свијета пошто су га америчке власти држале у самици у затвори високе безбједности, а на суђења је ишао у пратњи бројних стражара.