latinica  ћирилица
20/07/2019 |  11:27 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Дмичић: Ради чланства у ЕУ треба да престане дјелатност ОХР

У БиХ треба да престане дјелатност ОХР-а, односно свих супервизора и старатеља над овдашњим друштвом, ради стицања чланства у ЕУ и прилагођавања правном, политичком и економском систему Уније, рекао је професор уставног права Миле Дмичић.

Он је, поводом одржавања научно-стручне конференције под називом "БиХ и европски оквир правосуђа, правде, слободе и безбједности", коју данас у Бањалуци организује Удружења "Центар за лобирање", рекао новинарима да из институција БиХ и правосудног система треба да оду /стране/ судије.

- Они и други треба да институције и одговорност препусте домаћим кадровима и органима да бисмо одговарали за развој и судбину БиХ и били ближи европским тековинама. Република Српска као државотворни дио БиХ преузеће своје одговорности на том плану, као што и ради - рекао је Дмичић.

Он је поновио да је основни циљ да се пракса и стандарди, право и правда као европске тековине, примјене и учине прихватљивим за БиХ уставни, правни и политички систем.

- У том смислу потребни су наставак и интензивирање реформи правосуђа и јавног сектора - рекао је Дмичић и додао да невладин сектор и академска заједница могу допринијети реализовању приоритетног циља - стицања пуноправног чланства у ЕУ, иако је БиХ од њега још далеко.

Говорећи о регионалним искуствима у процесу придруживања ЕУ, Милица Колаковић Бојовић са Института за криминолошка и социолошка истраживања у Београду је рекла да је важно да институције грађанима гарантују заштиту њихових права и буду непристрасне, стручне, ефикасне и независне.

- Данашњи скуп је први корак у размени искустава у региону. Циљ је да се институцијама пружи конструктивна подршка у вези са придруживањем ЕУ и спровођењем европског нормативног оквира у интересу добробити грађана - рекла је Бојовићева.

Професор Универзитета у Сарајеву Селмо Цикотић рекао је да су безбједност и способност државе да се на том плану носи са различитим пријетњама претпоставка владавине права и закона, те постојања демократије и грађанских слобода у БиХ.

- Безбједност у БиХ зависи од капацитета њених конститутивних народа и осталих грађана да се међусобно договарају у интересу свих, а да то за нас не раде други - рекао је Цикотић.

Он је нагласио да све реформе у БиХ треба да се раде путем компромиса, консензуса и дијалога.

- Ми морамо бити креатори тих одлука - поновио је Цикотић.

На конференцији о процесима придруживања и приступања ЕУ расправља се о стању процеса усаглашавања правних стандарда БиХ са правном стечевином ЕУ, а фокус је на преговарачким поглављима у вези са реформама законодавства и правосуђа, борбом против корупције и заштитом основних људских права и слобода.