X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
20/07/2019 |  11:46 ⇒ 12:15 | Извор: СРНА

Братунац: Обиљежена 27 година од убиства осам мјештана села Магашићи

Чланови породица убијених мјештана српског села Горњи Магашићи и представници Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца данас су положили цвијеће на братуначком гробљу поводом 27 година од страдања осморо људи из тог села, о чему је Тужилаштво БиХ обуставило истрагу.

Горњи Магашићи су нападнути 20. јула 1992. године у поподневним часовима, када су припадници оружаних муслиманских снага из Сребренице упали у небрањено село и убили све цивиле, који нису могли побјећи, те опљачкали и попалили двадесетак српских кућа.

Злочин је по свирепости био један од најстравичнијих, јер су масакрирани и убијени искључиво српски цивили.

Најстарија жртва био је осамдесетпетогодишњи Благоје Поповић, а најмлађа седамнаестогодишња трудница Љиљана Илић. Међу убијенима је било шест жена.

За овај, као и за све остале злочине почињене над Србима у братуначкој општини, нико није одговарао нити процесуиран.

- Рок за доношење судске одлуке у предмету `Горњи Магашићи` био је крај 2015. године, али је крајем јануара ове године поступајући тужилац Един Муратбеговић донио наредбу о обустављању истраге због недостатка доказа - рекла је Срни предсједник Организације заробљених и погинулих Радојка Филиповић.

Она је истакла да Тужилаштво БиХ, умјесто да прикупи доказе, по ко зна који пут обуставља истрагу против починилаца злочина над Србима уз уобичајено, лицемјерно и шаблонско образложење да недостају докази.

- Познато је да су ти цивили убијени у својим кућама и двориштима, познато је и ко их је убио. Какви су докази тужиоцу још потребни? Овај случај показује опструкцију и пристрасност Тужилаштва, те омаловажавање српских жртава и настојање да се по сваку цијену прикрије истина, свједоци помру, а предмет затвори - сматра Филиповићева.

Према њеним ријечима, у образложењу тужилачке наредбе је наведено да ће бити настављена истрага о паљевини и пљачки српске имовине.

Филиповићева је поручила да је то ругање породицама жртава и српском народу, јер се предност у истрази даје уништеним материјалним добрима у односу на људске цивилне жртве.

Она је нагласила да су чланови породица ових жртава огорчени, јер нису добили наредбу Тужилштва, те да је Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила благовремено уложила жалбу и чека одговор надлежних.

Она сматра да се породице српских жртава с правом питају да ли ће злочинце стићи заслужена казна или ће истину прикрити такозвани правосудни органи БиХ, а злочинци живјети и умријети као слободни грађани.

Филиповићева је напоменула да су Горњи Магашићи једно у низу српских села на подручју Братунца које је уништено у посљедњем рату.

Милисав Илић каже да је у Горњим Магашићима на данашњи дан прије 27 година убијено пет чланова његове шире породице, комшије и пријатељи - Љубица Милановић и старци, брачни пар Љепосава и Благоје Поповић.

Илић сматра да поступајући тужилац чека да свједоци помру и да се затру сви трагови злочина, а починиоци остану на слободи.

- Да је поступајући тужилац, он би подигао оптужницу. Ријеч је о непоступајућем који за свој нерад, опструкцију и спречавање доказивања истине и одговорности ником не одговара, а добија високу плату што је несхватљиво и неприхватљиво и за породице жртава и са становишта успостављања правне државе и поштовања закона - сматра Илић.