X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
20/07/2019 |  13:14 ⇒ 14:23 | Извор: СРНА

Терориста Јашаревић тражиће условну слободу

Терориста Мевлид Јашаревић, који је осуђен на 15 година затвора због напада на Амбасаду САД у Сарајеву, за шест мјесеци стећи ће законско право да поднесе захтјев за условни отпуст, пише Аваз.
Мевлид Јашаревић - Фото: Beta/AP
Мевлид ЈашаревићФото: Beta/AP

Према наводима Аваза, Јашаревићу иде у прилог добро владање у затвору, а до сада није направио ниједан прекршај због чега би био кажњаван.

- Свјесни смо да је осуђен за тероризам, да је ријеч о тешком кривичном дјелу, али то га не спречава да тражимо отпуст. То је његово законско право - испричао је Авазов саговорник, који редовно посјећује Јашаревића у затвору.

Јашаревић, некадашњи припадник вехабијске заједнице у БиХ, налази се на издржавању затворске казне у Казнено-поправном заводу Зеница, а до сада је одслужио скоро седам година.

Закон му гарантује да са одслужених седам и по година може да тражи отпуст. Само мали прекршај враћа га затвор.

Аваз наводи да Јашаревић више нема радикалне ставове због којих је и напао Амбасаду САД и ранио полицајца, а више се не дружи ни са припадницима вехабијске заједнице у БиХ.

- Има браду, али није велика, тзв. вехабијска коврчава брада. Он се скроз повукао. Чита књиге и црта. Најважније је да је сачувао брак и породицу. Жена га с дјецом свака два мјесеца посјећује у Зеници - рекао је саговорник Аваза.

Јашаревић је правоснажно осуђен крајем 2012. године због напада на америчку Амбасаду 28. октобра 2011.

Он је тада испалио 105 метака и тешко ранио припадника полиције Мирсада Велића, који је радио на осигурању Амбасаде.

Првобитно је био осуђен на 18 година, али му је касније казна преиначена.