latinica  ћирилица
20/07/2019 |  13:19 ⇒ 14:50 | Аутор: sputniknews.com

Амбасадор Црне Горе у УН вријеђао ђакона: СПЦ није црква

Црногорски амбасадор у Уједињеним нацијама Милорад Шћепановић извређао је ђакона Српске православне цркве Константина Дојића.
Амбасадор Црне Горе у УН вријеђао ђакона: СПЦ није црква (Фото: Sputnik / Небојша Поповић) -
Амбасадор Црне Горе у УН вријеђао ђакона: СПЦ није црква (Фото: Sputnik / Небојша Поповић)

Црногорски амбасадор у УН Милорад Шћепановић, у оквиру 41. сједнице Савјета за људска права УН у Женеви, извријеђао је ђакона Српске православне цркве Константина Дојића. Скандал се, како преноси портал ИН4С, десио током приче о вјерским слободама и правима Цркве, када је Шћепановић прекинуо у дискусији ђакона Дојића, покушавајући да га испровоцира.

- Ваша екселенцијо, ваша влада конфискује црквену имовину у Црној Гори - казао је Дојић.

- Не, драги мој, знаш ли ти уопште шта је то конфискација. Рођен си послије тог времена, знаш када се то дешавало - додао је Шћепановић.

- Може бити да сте ви рођени у оно вријеме када су конфисковали економску имовину Цркве, а сада конфискују њену имовину, културно насљеђе. У вријеме кад сте ви рођени, побили су све свештенике у Црној Гори — 180 свештеника је убијено - одговорио је ђакон.

Услиједила је реакција Шћепановића.

- Стварно? Нисам стар као твој отац, да се тога сјећам - рекао је непримјереним тоном Шћепановић.

Ђакон Дојић је потом упутио неколико питања црногорском представнику.

- Зашто ми ваша влада не да привремени боравак у Црној Гори већ седам година? Зашто ме ваша влада мрзи? Зашто ваша влада мисли да немам право да постојим у Црној Гори? - упитао је Дојић.

- Питајте надлежне у Црној Гори - одговорио је Шћепановић.

- Ви сте надлежна власт - узвратио је Дојић.

Шћепановић се позвао на владавину права, тврдећи да је Црна Гора држава владавине права.

- Није, само је ’у обланди‘ демократија. Влада Црне Горе не поштује судске одлуке Црне Горе, Европска унија је то ставила у извјештај - одговорио је ђакон Дојић, након чега је Шћепановић демонстративно напустио сједницу уз повике: СПЦ није црква, већ политичка организација!