X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
20/07/2019 |  14:07 ⇒ 20:54 | Извор: СРНА

Вукановић оклеветао свештенике Епархије захумско-херцеговачке и приморске и владику Григорија

Окружни суд у Требињу пресудио је да је Небојша Вукановић из Требиња оклеветао свештенике Епархије захумско-херцеговачке и приморске, некадашњег епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија и пароха Стевана Ковачевића из Дубровника изношењем неистина у текстовима које је објавио на свом блогу.
Небојша Вукановић (Фото: mojahercegovina.com) -
Небојша Вукановић (Фото: mojahercegovina.com)

Окружни суд је утврдио да је Вукановић злоупотријебио право на слободно изражавање предвиђено Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода јер је свјесно изнио и пренио неистине у три текста која је објавио на свом блогу.

Вукановић је у текстовима оклеветао свештенике и владику Григорија, наводећи да су свештеници манастира Тврдош присуствовали миси убијеним усташама на острву Дакса код Дубровника и да се дубровачки парох и свештеник манастира Тврдош молио за покој душе усташама.

Вукановић је владику Григорија оклеветао називајући га херцеговачким бискупом и тврдећи да покушава да поунијати православне Србе у Херцеговини, те да обмањује, дијели и пљачка свој народ и вјернике.

Окружни суд је обавезао Вукановића да са блога уклони спорне текстове и да епископу Григорију и Ковачевићу на име сатисфакције за претпрљену душевну бол исплати по 2.500 КМ са законском затезном каматом.

Вукановић је посланик у Клубу СДС-а у Народној скупштини Републике Српске.