latinica  ћирилица
20/07/2019 |  14:55 | Аутор: СРНА

Пула: Најбољи филм "Дневник Диане Будисављевић"

Филмско остварење "Дневник Диане Будисављевић", који говори о херојским подвизима аустријске активисткиње која је из ужаса усташких логора спашавала српску дјецу, добитник је Велике златне арене за најбољи филм на 66. Пулском филмском фестивалу.
Филм Дневник Диане Будисављевић - Фото: Screenshot/YouTube
Филм Дневник Диане БудисављевићФото: Screenshot/YouTube

Овом филму припале су још три Златне арене - за режију редитељу Дани Будисављевић, за музику Алену и Ненаду Синкаузу, те за монтажу Марку Ферковићу.

Филм "Дневник Диане Будисављевић" освојио је и награду публике Златна врата Пуле са просјечном оцјеном 4,90, објављено је данас на конференцији за новинаре у фестивалском центру.

Редитељка филма Дана Будисављевић рекла је Тањугу да није очекивала овако велико признање на фестивалу.

- Изненађена сам јер нисам веровала да, поред филма `Генерал`, наше остварење може да добије награду. Ово признање није само за мене и за нашу филмску екипу, већ за Пулски фестивал и хрватско друштво у целини. Верујем да су пред нама бољи дани када овакав филм успе да добије тако велику награду као што је Златна арена - рекла је Будисављевић.

Помпезно најављивани филм "Генерал" о некадашњем хашком оптуженику хрватском генералу Анти Готовини, који је коштао три милиона евра, доживио је апсолутни фијаско на Пулском фестивалу.

Овај филм Антуна Врдољака награђен је за специјалне ефекте, споредну мушку улогу која је отишла у руке Борку Перићу и за најбољу споредну женску улогу која је припала Олги Пакиовић.

Међу награђенима је и српска глумица Христина Поповић, која је за улогу Франке Анић у филму "Последњи Србин у Хрватској", редитеља Предрага Личине, добила Златну арену за најбољу главну женску улогу.

Према одлуци Оцјењивачког суда Хрватског такмичарског програма, филм "Посљедњи Србин у Хрватској" освојио је још три Златне арене - за костимографију, сценографију и за маску.

"Посљедњи Србин у Хрватској" добитник је и награде Бреза за најбољег дебитанта на фестивалу.

Жири Федерације филмских критичара Европе и Медитерана, којим је предсједавао српски филмски критичар Ненад Дукић, награду за најбољу мањинску копродукцију додијелио је српском филму "Шавови" у режији Мирослава Терзића.

Награде ће добитницима бити уручене вечерас у пулској Арени прије приказивања филма посвећеног великану хрватске музике Оливеру Драгојевићу.