X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
20/07/2019 |  17:42 ⇒ 21/07/2019 | 08:08 | Извор: РТРС

Бокситу одликовање за 60 година рада, отворена нова фабрика

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и предсједник компаније Боксит Рајко Дукић у Милићима су отворили Фабрику за сушење и мљевење хидрата, у чију је изградњу Боксит уложио скоро 2,6 милиона марака.

 Фабрика ће дјеловати у склопу компаније Боксит као засебан сектор. Вишковић је у име предсједнице Републике Жељке Цвијановић уручио Орден Звијезду Републике Српске са сребрном посветом компанији Боксит поводом 60 година рада.

Површина фабрике је око 1.150 квадратних метара, а пројектована је у сектору Грађевинарства компаније Боксит, док су машински дио и технологију пројектовали стручњаци из зворничке Алумине.

Производиће сушени и мљевени хидрат гранулације од седам до 100 микрона, који се користи у великом броју индустријских грана.

Сушиће се и мљети зеолит чиме ће његова цијена бити петострука повећана, што је шанса за Републику Српску.

Вишковић је истакао да је то један од највећих ордена који се могу дати привредном субјекту, те да сматра да су то заслужили и компанија Боксит и сви њени запослени.

Фабрика за сушење и мљевење хидрата, Милићи

- За мене је то велики пројекат повезивање бивше фабрике глинице Бирач, која је у стечају, сада Алумине, са Бокситом о доради зеолита. Овдје се зеолит суши и меље, чиме се цијена петоструко увећава. Ми треба да дамо подршку нашој привреди да иду ка што већој финализацији - рекао је Вишковић.

Свечано отварање фабрике уприличено је у оквиру обиљежавања 60 година постојања и успјешног рада компаније Боксит.

Вишковић је честитајући запосленима и менаџменту велики јубилеј истакао да је свих 60 година ова компанија радила позитивно, пунила буџет, понашала се друштвено одговорно, те развијала Милиће и регију.

- Посебно сам сретан, јер од тих 60 година и ја сам једну трећину радног вијека провео овдје у компанији, неких двадесетак година - рекао је Вишковић, те подсјетио како је Боксит радио и за вријеме ратних дешавања.

Он је изразио увјерење да ће Боксит и у будућности остваривати добре пословне резултате.

Министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић изразио је увјерење да ће Боксит још дуго и успјешно радити.

Он је навео да је ова компанија већ развила, ако би била доведена у питање експлоатација боксита, различите видове прозводње која може да обезбиједи њену дугорочност.

Ђокић је напоменуо да експлоатација боксита сигурно неће бити ускоро доведена у питање, јер још има квалитетних резерви.

Предсједник компаније Рајко Дукић рекао је да је отварање фабрике добар примјер рационалне валоризације, односно финализације природних ресурса.

- Требало је да прође 60 година да се у Милићима направи прва фабрика чија је основна сировина руда боксита. Оријентација фабрике Алумина да што више иде у развој нових производа, на бази прераде основне сировине руде боксита, јесте добар примјер који треба слиједити и подржати. Надам се да ће то бити и прилика да наставимо изградњу одређених капацитета из области алумосиликатне хемије - рекао је Дукић.

Површина фабрике је око 1.150 метара квадратних, а пројектована је у сектору Грађевинарства компаније Боксит, док су машински дио и технологију пројектовали стручњаци из зворничке Алумине.

Фабрика ће производити сушени и мљевени хидрат гранулације од седам до 100 микрона, који се користи у великом броју индустријских грана. Фабрика ће имати 12 запослених, укључујући и директора.

- Приход по запосленом, од 1.500.000 КМ и очекивана добит од 100.000 КМ, је нешто што далеко превазилази то што ми данас имамо у оквиру других сектора и на нивоу компаније - рекао је Дукић.

У оквиру обиљежавања великог јубилеја данас су подијељени кључеви од станова у пословно-стамбеном објекту, који је изградио сектор Грађевинарства, у коју је Боксит инвестирао 3,4 милиона КМ. Станове су по повољним кредитним условима у највећем броју купили радници и кадрови Боксита.

Промовисано је и пет нових камиона "сканија", укупне вриједности 1.750.000 КМ, који ће појачати возни парк Бокситовог сектора Саобраћаја.

Појачање возног парка "Боксита"

Послије 60 година данас је окончана и експлоатација рудних лежишта површинским путем и почели су радови на отварању дијела рудног лежишта на локацији Подбраћан које ће наредних 20 година давати 200.000 тона руде годишње. Почетна улагања у опрему и инфраструктуру су око 2,3 милиона КМ.