latinica  ћирилица
20/07/2019 |  18:21 ⇒ 21/07/2019 | 10:32 | Аутор: РТРС

Додик: Рјешавати постојећа отворена питања са Хрватском

Предсједавајући Предсједништва БиХ у наредних осам мјесеци биће из реда хрватског народа Жељко Комшић. Према начелу ротације, на том мјесту замијенио је српског члана Милорада Додика.

Додик је поручио да је Републици Српској у интересу да рјешава отворене проблеме са Хрватском, а не да тема разговора буде Пељешки мост који је на хрватској територији. Додаје, треба да се усмјеримо на рјешавање постојећих проблема попут границе код Костајнице, изградње моста у Градишци, одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори. Он је за АТВ рекао да ће се вјероватно у Предсједништву БиХ покушати наћи неки начин да се извргне одлука Народне скупштине о заштити виталног ентитетског интереса у вези са изградњом Пељешког моста, али да је спреман да сваки пут то питање врати у Парламент.

Пељешки мост за српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, искључиво је унутрашње питање Хрватске. На том пројекту ангажована су велика средства ЕУ и кинеске компаније које су присутне у Српској, због чега је, каже, Српској у интересу да ријеши сва отворена питања са сусједном Хрватском. Ово није никакав дуг лидеру ХДЗ-а Драгану Човићу, категоричан је Додик, који подсјећа да су Срби и Хрвати кроз историју имали много тешких тренутака, али и да су у овом тренутку ријешили своја питања у погледу односа држава.

- Хрватска је држава хрватског народа, а Србија српског народа. Републику Српску доживљавам као државу нашег народа овдје, свјестан истовремено политичке улоге и значаја хрватског народа у БиХ. У оквиру тога ми показујемо примјер на који начин ћемо градити те односе. Мислим да будућност управо припада односима које смо изградили Човић и ја, односно политички покрет који нас слиједи - рекао је Милорад Додик.

Додик је за Вечерњи лист, бх. издање, оцијенио да би бошњачка политичка елита могла промијенити ствари у БиХ, али за то, каже, не постоји спремност, јер желе доминацију над Хрватима, а затим и над Српском и Србима. Према његовим ријечима, из Сарајева увијек траже нови конфликт, али се, упозорава, грдно варају они који мисле да Срби јадикују што тамо није формирана власт.

- Фукционисање Предсједништва БиХ се не може посматрати ван чињеница да нису конституисани Савјет министара и парламент. Чинио сам све да покушам да створим нову динамику у БиХ, али нисам успио, првенствено у вези са утврђивањем кандидатког статуса за чланство у ЕУ. У Сарајеву су одлучили да не успоставе власт и ми смо изгубили прилику да ове године добијемо статус кандидата - навео је српски члан Предсједништва БиХ.

Интерес Српске је, каже Додик, формирање власти на нивоу БиХ, што мјесецима опструише СДА која кривицу покушава да пребаци на СНСД. Они који мјесецима блокирају формирање Савјета министара - СДА, позивају СНСД да "престане са опструкцијом рада Парламентарне скупштине БиХ". 

Сташа Кошарац (СНСД) истиче да је потпуно јасно да политика врха СДА блокира конституисање заједничког нивоа власти, постављањем непостојећих услова и пребацујући лоптицу на СНСД.

- Видљиво је да они желе да што дуже остану на власти са лабилним партнерима из Републике Српске - СДС-ом и ПДП-ом, да би институције на нивоу БиХ ставили у функцију својих политика - каже шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац.

Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић сматра да СДА треба да преиспита свој став у вези са формирањем Савјета министара БиХ и доприносе његовом убрзаном формирању да би на тај начин и Парламентарна скупштина БиХ била стављена у функцију.

И ХДЗ БиХ оцјењује да су бошњачки политички представници из СДА јасно и недвосмислено спремни да у корист властитих жртвују стратешке и инфраструктурне интересе цијеле БиХ.

А, према мишљењу бившег предсједника Парламента Српске Драгана Калинића, Додик је у протеклих осам мјесеци предсједавања, отварајући бројна питања суштине фунцкионисања Предсједништва, успио да разбије стереотип о Предсједништву као учмалој и готово протоколарној институцији.

- Упркос свим контроверзама, протеклих осам мјесеци предсједавања Милорада Додика у Предсједништву БиХ није никога оставило равнодушним. Полазећи од онога што јесте Предсједништво по изворном Дејтонском споразуму, Додик је у пракси јасно ставио до знања да та институција не може бити некаква политичка надструктура, прије свега, у односу на Републику Српску и њене кључне интересе - каже Драган Калинић.

Бескомпромисна заштита интереса Републике Српске на нивоу БиХ и шире, те настављање аутентичне политике на регионалном и међународном плану, за Калинића, разлози су да Додик тако настави до краја четворогодишњег мандата.