latinica  ћирилица
21/07/2019 |  08:16 ⇒ 13:28 | Аутор: СРНА

Модрича: Освештани светосавски дом и спомен-соба за 36 бораца

У Копривни код Модриче освештани су Светосавски дом и спомен-соба за 36 бораца Војске Републике Српске погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Протојереј-ставрофор Јадранко Стојановић, парох у Копривни, рекао је да су мјештани Копривне и Копривнске Требаве, општина, Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и Министарство цивилних послова БиХ обезбједили 243.000 КМ за изградњу Светосавског дома, у којем се налази спомен-соба.

Стојановић, који је био иницијатор градње објекта, је истакао да су већину новчаних средстава обезбиједили мјештани и тако се на најбољи начин одужили страдалим борцима.

Петар Деспотовић, чији је син Жељко погинуо у протеклом рату, рекао је синоћ новинарима да ће спомен-соба и споменик, који је раније изграђен у порти цркве Свете Петке, бити мјеста гдје ће се поклањати сјенима свога сина и свих страдалих бораца за Републику Српску.

Предсједник општинске Борачке организације Жељко Терзић рекао је да се на овај начин мјештани, Српска православна црква, Борачка организација и локална управа симболично одужују страдалима за Републику Српску и шаљу поруку да њихова жртва није била узалудна.

Замјеник начелника Модриче Никола Савић рекао је да спомен-обиљежја служе да садашње и будуће генерације подсјећају на борце који су за одбрану својих огњишта и Републике Српске дали највредније што су имали.

Села Копривна и Копривнска Требава имају 367 домаћинстава са близу 1.000 становника.