latinica  ћирилица
21/07/2019 |  11:38 ⇒ 12:08 | Аутор: СРНА

Приходи од накнада за игре на срећу порасли за трећину

Приходи од накнада за приређивање игара на срећу имају тренд раста од почетка примјене новог Закона о играма на срећу, а у првих шест мјесеци ове године прикупљено је 17,6 милиона КМ или 32 одсто више у односу на исти период претходне године, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из ресорног министарству истичу да пуни ефекат примјене Закона о играма на срећу, који је усвојен у марту, очекују крајем године, јер тек од половине септембра истиче рок за усклађивање приређивача игара на срећу са одредбама новог закона.

- Укупан приход буџета Српске у прошлој години од накнада од приређивања игара на срећу износио је 27,6 милиона КМ. Према подацима Пореске управе, број пријављених радника у области игара на срећу 31. децембра 2018. године, односно у вријеме важења претходног закона, износио је 2.457, док је 31. јуна, у вријеме важења новог закона, било 2.426 запослених - наводе у Министарству финансија поводом учесталих натписа у медијима у вези са усвојеним Законом о играма на срећу.

Према подацима Пореске управе, приређивачи игара на срећу у Српској су на основу пријављене добити у играма на срећу за 2018. годину пријавили порез на добит у износу од 3,9 милиона КМ.

- То чини око 1,5 одсто укупно плаћеног пореза на добит у Републици Српској, што је поражавајуће имајући у виду експанзију приређивања игара на срећу. У Српској су у тренутку доношења новог закона 1.033 кладионице имале одобрење Управе за игре на срећу, 441 аутомат-клуб са 5.369 аутомата, шест приређивача интернет игара на срећу, 16 класичних томбола, један казино и 1.097 локација на којима се приређују електронске игре путем 1.630 терминала за електронске игре на срећу - кажу у Министарству финансија Српске.

Циљ доношења новог закона, како су навели, било је унапређење система игара на срећу, посебно надзора и развијање обима пословања у законским оквирима, а самим тим и повећање буџетских прихода.

- С обзиром на то, да је ријеч о дјелатности од јавног интереса, та област мора бити детаљно нормирана и контролисана од државе, као што је случај у свим државама - наводе у Министарству финансија.

Подсјетили су да државне лутрије у земљама у окружењу имају право на основу закона да приређују све игре на срећу, а да у свијету има чак и примјера да је држава једини приређивач игара на срећу.

- Право на приређивање електронских игара на срећу постаје искључиво право Лутрије Републике Српске зато што су електронске игре у суштини лутријске игре на срећу које се приређују путем терминала за електронске игре, односно путем видео-лутријских терминала и природно је да их као такве не могу приређивати други приређивачи, већ искључиво Лутрија Републике Српске - истакли су у Министарству финансија.

Претходни закон је омогућавао да се електронске игре на срећу могу приређивати у играчницама за електронске игре, а од 2012. године и на мјестима гдје се приређују друге игре на срећу као што су кладионице, аутомат клубови и казина.

- У складу са одредбама новог закона, приређивачи којима је истекла лиценца дужни су да уклоне терминале путем којих су приређивали електронске игре на срећу из простора у којима су приређиване. То практично значи да ће пословна јединица у којој је био постављен терминал наставити са радом само ће терминал бити уклоњен - појаснили су у Министарству финансија.

Коментаришући тврдње да ће нови закон утицати на затварање објеката у којима се приређују игре на срећу, у Министарству финансија истичу да у досадашњој пракси није постојала ни једна играчница у Српској, односно простор у којем се приређују само електронске игре, већ су оне приређиване у кладионицама, аутомат клубовима у оквиру кладомата који су посебна врста кладионице и постављани су у угоститељским објектима.

- Новим законом право приређивања игара на срећу путем аутомата, казина, кладионица и лутријских игара на срећу се не мијења, већ се за те приређиваче само модификују услови за приређивање у вези са накнадама и рачунарским системом - појаснили су у Министарстрву финансија.

Опорезивање приређивања игара на срећу до сада је било у највећој мјери у паушалном износу по уплатно-исплатном мјесту, терминалу или аутомату за игру на срећу.

- Увођење онлајн надзора створило је техничке и правне претпоставке за опорезивање у односу на приход свих приређивача игара на срећу. Новим законом предвиђена је потпуна онлајн контрола посредством рачунарских система који ће морати да имају техничке спецификације које омогућавају Министарству финансија потпуни увид у све аспекте приређивања игара на срећу - напомињу у ресорном министарству.

Претходним законом је било прописано да су добици од игара на срећу опорезовани само уколико су из лутријских игара.

- То је доводило у неравноправан положај добитнике у лутријским играма у односу на друге добитнике као што су из кладионичких игара. Новим законом је нормирано да се опорезују сви добици у играма на срећу већи од 1.000 КМ - истакли су у Министарству финансија.

Новим законом је први пут уведен и међународни стандард одговорног приређивања игара на срећу који, између осталог, означава и обавезу приређивача да усмјере одређене капацитете за спречавање зависности од коцкања, као што је уређено у свим развијеним земљама.

Овај стандард подразумијева и ограничење рекламирања, као и обавезу у оквиру реклама упућивања на мјеста на којима играчи могу добити бесплатну психолошку помоћ или упозорења о штетности коцкања.

- И овај, као и претходни закон садрже врло јасне забране играња малољетницима и јасну упуту поступања у складу са прописима о спречавању прања новца и финансирања тероризма. Додатним нормама ствара се још чвршћа законска регулација друштвено одговорног понашања у овој области - наводе у Министарству финансија.