latinica  ћирилица
21/07/2019 |  12:39 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Неповољна година за брчанске воћаре

Пољопривредници из дистрикта Брчко годинама подижу савремене воћњаке у које константо улажу. Истичу да пласман није проблем, ако се узгоји квалитетно воће у довољним количинама, које избриљиво тржиште захтијева.

Међутим проблем је лоша година, која се одразила на произведне количине, а дијелом и на квалитет производа.

Под густим засадом крушке, Светислав Дувњак подигао је хектар воћњака са 2.500 стабала сорти кармен, виљамовка и аБефетел. Истиче да су ове године временски услови највећи проблем.

- Ове године је било превише кише у односу на прошлу годину, тако да је род три пута мањи - каже Дувњак.

Владо Стокић под засадом шљиве и дуње има два хектара. Каже да топли дани обећавају да би воће које тек треба да уђе у фазу развоја и зрења, могло дати добар род.

- Ова сезона није нарочито похвална за узгој воћа. Са шљивом се прошло прилично лоше, с тим што је род знатно умањен због неповљних временских прилика. Док је плод дуње задовољавајући - каже Стокић.

Инжењер воћарства Драгиша Драгичевић истиче да воћари због промјењивих временских услова имају проблем у производњи, јер они погодују развоју биљних болести и најезди штеточина.

Каже да томе доприносе температуре од 30 степни Целзијусових и најављене падавине наредних дана. Због тога, истиче, морају да упозоре воћаре и остале пољопривредне произвођаче да послије сваке кише прегледају своје воћњаке и винограде, и благовремено и првенетивно дјелују.

У Брчком је евидентирано 500 воћара, који испуњавају дефинисане прописе да са осталим пољопривредним произвођаачима, конкуришу за расподјелу подстицајних средстава, који за ову сезону износе око 12 милиона КМ. Док се за пласман производа, свако сналази на свој начин.