latinica  ћирилица
21/07/2019 |  15:20 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

"Дан поврћа општине Лакташи"

Општина Лакташи све је познатија по производњи поврћа. Производи изложени на манифестацији "Дан поврћа општине Лакташи" показали су да постоји потенцијал за производњу на свјетском нивоу.

Међу посјетиоцима највише пажње изазвао је кромпир Драгомира Лакића из Косјерова. Прољетос је засадио три врсте. Нити један није тежио мање од 800 грама.

Породица Башић у Кадињанима опредијелила се за пластеничку производњу парадајза који намјеравају брендирати.

- Зашто да се не зна за нешто што је добро и здравије. Производ је бољи и сигурнији за конзумирање, а наш је  - рекао је Драшко Башић повртар из Кадињана.

Све више повртара одлучује се за прераду поврћа и тиме постижу већу цијену произведеног поврћа.

- Правим ајвар, зимницу киселине и заинтересованост је велика јер су све то органски производи - истакла је Мира Јалић повртар из Косјерова.

Значај повртарске производње у општини препознат је од локалне и републичке власти.

- Прошле године смо почели да дајемо и мале стимулације. Нису то неке велике стимулације али мислим да су значајне произвођачима поврћа - сматра Ранко Карапетровић начелник општине Лакташи.

Директор Пољопривредног института Републике Српске Војислав Тркуља додао је да је дошло неколико пакирница поврћа који су купили уз помоћ министарства.

- То сада отвара сет веома важних питања које смо данас овдје маркирали. Једно од њих је и питање удруживања и формирање коператива и кластера - истакао је Тркуља.

У општини Лакташи повртарска производња заснована је на око 150 хектара.