latinica  ћирилица
21/07/2019 |  17:55 ⇒ 21:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Зеленски позвао рок звијезду Вакарчука да формирају владу

Володимир Зеленски рекао је да жели да позове партију Глас, коју предводи рок звијезда Свијатослав Вакарчук, на разговоре о формирању коалиционе владе.
Владимир Зеленски - Фото: AP
Владимир ЗеленскиФото: AP

 Зеленски је то рекао након што су објављене анкете према којима његова странка Слуга народа убједљиво води на парламентарним изборима.

Како преноси Ројтерс, високи званичник партије Глас рекао је да је та странка отворена за савез са новим политичким снагама, под условом да их не подржавају олигарси.

20.00 Странка Слуга народа, чији је лидер украјински предсједник Владимир Зеленски, води на данашњим парламентарним изборима са освојених 43,9 одсто гласова, резултати су излазних анкета.

Странка Опозициона платформа је на другом мјесту, а странка бившег предсједника Петра Порошенка на трећем.

На четвртом мјесту је странка бившег премијера Јулије Тимошенко, а на петом партија Глас рок звијезде Свјатослава Вакарчука.

Зеленски је рекао да жели да позове партију Глас на разговоре о формирању будуће владајуће коалиције у парламенту.

Виши члан ове странке рекао је да су отворени за савез са новим политичким снагама, али под условом да нису под влашћу олигарха.

Високи званичник странке Слуга народа Дмитро Разумков рекао је новинарима да је ова странка побиједила у свих 13 изборних јединица у Кијеву.

17.55 Зеленски се нада да ће добити солидну већину како би испунио своја реформска обец́ања.

Изабран тријумфално у априлу, тај 41-годишњи политички почетник, али стручњак за друштвене мреже и политички иноватор раскида с традиционалним државничким стилом својих претходника, распустио је досадашњу скупштину која је била веома непријатељска према њему, и сазвао очекиване посланичке избори да би добио лојалан Парламент и Владу.

Названа по истоименој ТВ-серији у којој је Зеленски, док је био глуимац, играо предсједника, његова партија "Слуга народа" има наклоност око половине гласача.

Та партија рачуна и на Жана Белениука, освајач олимпијске медаље, који се поноси тиме што она "изазва систем" и води до "промјена", привлачећи бирачко тијело једне од најсиромашнијих земаља Европе, која пати и због рата с проруским сепаратистима, са скоро 13.000 мртвих за пет година.

- Ми не предвиђамо коалицију с бившом влашћу - изјавио је данас Зеленски послије гласања у Кијеву, додајући да се "консултације" већ воде око именовања будућег премијера. - Тај човјек мора бити апсолутно професионални економиста, без политичке прошлости - додао је он.

Већ данас у 9:00 сати стопа учешћа гласача је била близу 20 одсто, скоро на истом нивоу као на предсједничким изборима у априлу.

Са масовним присуством младих кандидата без политичког искуства, 50 до 70 одсто посланика треба да буду нова лица, предвиђају стручњаци. То је прекретница за ту бившу совјетску републику чијим је политичким пејсажом до сада доминирала елита која је одрасла у СССР-у.

Од пет водећих по анкетама, двије - "Слуга народа" и "Голоса" представљају се као "следећа генерација" и пуне су кандидата-почетника чија је просјечна старост 37 година.

Градећи наду у промјену, те двије странке су отишле ​​толико далеко, да су досадашњим посланицима забранили учешче на својим листама.

По сондажама јавног мњења, предсједникову странку прати проруска "Платформа опозиције" (10 до 13 одсто), чији број три је Виктор Медведчук, веома контроверзна фигура блиска руском предсједника Владимиру Путину, кум једне од његових ћерки.

Двије прозападне формације: "Европска солидарност" бившег предсједника Петра Порошенка (осам одсто) и "Домовина" бивше премијерке Јулије Тимошенко (пет до девет одсто), треба и да пређу праг од пет одсто потребан за улазак у Парламент, а слиједи их "Голос" (четири до седам одсто).

У Кијеву, Порошенко је рекао да је "гласао за Европску унију и НАТО", у којима жели чланство Украјине.