latinica  ћирилица
21/07/2019 |  21:33 ⇒ 22/07/2019 | 09:00 | Аутор: СРНА

Топић: Поигравање са градњом моста на Сави створило би правне посљедице

Директор предузећа Аутопутеви Републике Српске Душан Топић изјавио је да су потписници уговора о изградњи моста на Сави код Градишке преузели на себе велику одговорност и обавезе, те да би било какво поигравање са тим створило одређене правне посљедице.
Душан Топић - Фото: РТРС
Душан ТопићФото: РТРС

- Потписници су на себе сада преузели велику одговорност и сада нема назад. Свако поигравање би створило правне посљедице. Не размишљамо о томе, идемо даље - рекао је Топић.

Он је навео да не размишља о било каквим успоравањима тог процеса, него како да се иде даље како би се све коцкице сложиле, истичући да би изградња моста могла почети већ крајем августа.

- Треба потписати уговор са надзорним органом, за шта је потребно око мјесец дана да се одради тендерска документација, а исто толико извођачу радова да крене са мобилизацијом опреме и машина - рекао је Топић за Алтернативну телевизију.

Топић је истакао да је у питању комплексан пројекат у који су укључена три субјекта, што је разлог због чега се са овим пројектом ишло прилично успорено.

- Најважније је да смо дошли до уговора. И у даљем периоду може доћи до успоравања и компликација, али мислим да је већ сада тај пројекат `зрео` и да никоме није у интересу да га успорава - рекао је Топић.

Он је подсјетио да је Република Српска прије осам година завршила ауто-пут до моста, те је направљен гранични и царински прелаз, док Хрватска треба да заврши везну саобраћајницу од непуних девет километара.

- Имамо увјеравања хрватске стране да су већ покренули набавку и да ће у року од 30 мјесеци, колико је планирано за изградњу моста, и то бити завршено, као и гранични прелаз са њихове стране - рекао је Топић.

Он је истакао да ће изградњом моста код Градишке практично читава кичма мреже ауто-путева коју гради Република Српска бити употпуњена и функционална и повезаће Српску са ауто-путем Београд-Загреб.

Топић наводи да је тренутно најинтерсантнија дионица која би Републику Српску спојила са Србијом преко Раче, јер су све остале дионице припремљене и скоро договорене.

Он је најавио да би до краја године могла да буде затворена финансијска конструкција за изградњу дионице ауто-пута од Раче, преко Бијељине, Брчког, до Добоја.

Топић истиче да је дионица Рача, преко Бијељине, до Брчког, дио приче и меморандума који је прије 10 дана потписан са Турском, по уговору који је ова земља потписала у Србији, те да су у току преговори са турском Владом и са турском компанијом.

- Идеја је да се уговори све од Раче до Брчког, али немамо још дефинисане услове - рекао је Топић.

Од Добоја до Вукосавља, каже Топић, су трећа и четврта фаза Коридора 5Ц, а од Вукосавља до Брчког је пакет од двије дионице дужине око 65 километара, за који се воде преговори са два партнера и разматрају два могућа начина финансирања.

- Ријеч је о кинеском партнеру, који је заинтересован за концесију, те о Европској инвестиционој банци и кредиту. У наредних пар седмица треба да направимо детаљну анализу шта нам је повољније и у ком правцу ћемо ићи, али већ имамо двије могућности за затварање финансијске конструкције - рекао је Топић.

Када је ријеч о изградњи аутопута Бањалука - Приједор, Топић је навео да пројекат иде уговореним током и да ће разговори са кинеским партнером сутра бити настављени.

- У децембру је потписан концесиони уговор, који је предвидио да у наредне двије године и ми у кинески партнер испунимо обавезе. Република Српска треба да уради експропријацију земљишта, док кинески партнер треба да уради пројектну документацију - рекао је Топић.

Он је напоменуо да се на томе интензивно ради како би се испоштовали рокови, а по истеку те двије године, када се испуне услови, слиједи друга фаза - увођење извођача у радове, који ће имати три године да их заврше.

- Након тога, слиједи концесиони период од 30 година, у којем би кинески партнер одржавао ауто-пут и управљао њиме - рекао је Топић.

Топић је навео су процјене показале да су цијене изградње Коридора Пет це реалне и објективне, односно да су као у региону.