latinica  ћирилица
22/07/2019 |  09:12 | Аутор: sputniknews.com

Украјина: Зеленски убједљиво води

Партија предсједника Украјине Владимира Зеленског убједљиво води на изборима за Врховну раду са 42,19 одсто гласова, показују подаци Централне изборне комисије Украјине након обраде 35,51 одсто гласова.

Партију "Слуга народа" Владимира Зеленског прати странка Виктора Медведчука "Опозициони блок – За живот" који је сакупио 12,75 одсто гласова. У Врховну раду ће ући још и патрија бившег предсједника Петра Порошенка "Европска солидарност" и партија бивше премијерке Јулије Тимошенко "Баткившчина" са 8,71, односно 8,15 одсто гласова.

Патрија "Глас" лидера музичке групе "Океан Елзи" Свјатослава Вакарчука која се према предизборним анкетама борила да пређе цензус, освоји 6,39 одсто гласова.

Коначна излазност је износила 49,84 одсто уписаних бирача.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски позвао је синоћ лидера партије "Голос" да се састану како би разговарали о формирању коалиције у Врховној ради. Предсједник политичког савјета "Опозициона платформа – за живот" Виктор Медведчук је искључио важност формирања коалиције са партијом "Слугом народа".

Као куриозитет ових избора је то да је посланица Врховне раде Надежда Савченко која је била кандидат у изборној јединици број 51 у Доњецкој области добила само осам гласова.