latinica  ћирилица
22/07/2019 |  09:23 ⇒ 09:27 | Аутор: СРНА

Слађана Кобас да буде симбол страдања дјеце у ратовима деведесетих

Српски хуманитарац из САД Милош Шупица, који је путем Хуманитарне организације "Спасимо српску дјецу" помогао најмање 20.000 српске дјеце од 1992. до данас, има намјеру да покрене иницијативу да Слађана Кобас - 13. беба из Бањалуке буде проглашена за симбол страдања у ратовима деведесетих година на овим просторима.
Да се никад не заборави Слађана Кобас (фото:facebookreporter.org) -
Да се никад не заборави Слађана Кобас (фото:facebookreporter.org)


"Вечерње новости" пишу да се са Шупицином идејом да Кобасова, која је успјела да поживи 13 година пошто ју је Запад осудио на смрт не дозволивши транспорт кисеоника бањалучком породилишту, буде проглашена симболом страдања дјеце сагласила и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Он је, како је наведено, са овом идејом претходно стигао и до руске Думе, чији су депутати са одушевљењем прихватили његов приједлог, а сада у Београду чека сусрет са овдашњим политичарима.

Шупица је подсјетио да је Слађана Кобас умрла у Приједору 2005. године од рака кољена који је добила као посљедицу недостатка кисеоника док је била новорођенче.

- Био сам међу посљедњима који се у САД бринуо о њој, пошто су амерички љекари направили неку грешку уграђујући јој титанијумско кољено, послије чега је добила инфекцију. Мала Слађа умрла је не могавши још једном да прелети Атлантик, гдје сам јој обезбиједио још једну врхунску болницу. Само ми је у Приједору рекла: "Чика Милоше, ја не могу да дишем, а камоли да путујем" - присјетио се Шупица.

Он је указао да Американце не треба гледати кроз поступке њихових политичара и нагласио да су највећи дио помоћи Србима у САД сакупили обични људи.

- Били су бољи Срби од Срба - рекао је Шупица, који је, између осталог, у рату 137 најтежих српских рањеника довео у САД и лијечио у тамошњим болницама, а за њихово лијечење лично се заузео код тадашњег предсједника САД Била Клинтона јавно запријетивши да ће се "закуцати за крст" пред Бијелом кућом уколико то не буде омогућено.