latinica  ћирилица
22/07/2019 |  09:39 | Аутор: СРНА

Пароди: Незапосленост смањена, порески приходи порасли

Стални представник Међународног монетарног фонда у БиХ Франциско Пароди оцијенио је да су реформе у БиХ дале резултате, да је смањена незапосленост и прикупљено више прихода од пореза, док није било повећања јавних трошкова.
Франциско Пароди (Фото:sarajevo.ba) -
Франциско Пароди (Фото:sarajevo.ba)

- Ликвидност свих нивоа власти у БиХ је на рекордном нивоу. Сви нивои власти желе тај новац искористити. Изазов пред њима сада је како тај новац искористити паметно - рекао је Пароди.

Говорећи о свом мандату у БиХ који је при крају, Пароди је истакао да је то било интензивно, али и продуктивно вријеме.

- Успјели смо остварити много. Имали смо добар однос са властима у БиХ. Један од успјеха био је договор о програму с ММФ-ом. Тијесно смо сарађивали и започели много реформи, посебно у банкарском сектору, што сматрам великим успјехом. Остварили смо реформе и у пореском систему. Ту могу убројати и реформу фискалног система, јер смо буџете успјели одржати стабилним - рекао је Пароди за "Независне новине".

Према његовим ријечима, реформе су у највећој мјери реализоване у склопу Реформске агенде ЕУ.

- Реформе на којима смо заједно радили отвориле су простор за инвестирање. Много оствареног је испод површине и јавност то теже види. Све те реформе захтијевале су много посла - нагласио је Пароди.

Он је истакао да увијек прво покушавају да слушају домаће представнике власти, а потом да формулишу консензус како се кретати напријед.

- Људи у БиХ често мисле да ММФ намеће ствари. У ствари, ми покушавамо да отворимо простор за консензус и да схватимо шта власти желе да раде. А власти у БиХ на крају одлучују шта желе. Међутим, у овој земљи политика је заиста токсична. Договорене мјере тешко је формулисати у конкретне акције. Аранжмани које ММФ нуди нису дизајнирани за такво окружење и политика је превладала - каже Пароди.

Он је рекао је оптерећење на рад превисоко и да га је неопходно смањити, те да је суштина како ће то утицати на јавну потрошњу, односно да она не буде превелика.

- Пореска политика мора бити поједностављена, она је сада прекомпликована. Такође, интеракција са пореском службом мора бити једноставнија. Треба модернизовати начин прикупљања пореза, уклонити сувишну бирократију, парафискалне намете и побољшати учешће радне снаге - нагласио је Пароди.

Он је додао да ММФ ради и на укључивању више жена у тржиште рада, упозоривши да је у БиХ је тај ниво најнижи у региону.