latinica  ћирилица
22/07/2019 |  10:28 ⇒ 13:19 | Аутор: СРНА

Савјет министара пада у августу због Звиздића?

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић требало би да се почетком августа нађе на двије апсолутно неспојиве водеће позиције у извршној и законодавној власти, након чега се очекује отварање правних заврзлама и расправа о могућим расплетима, пише Вечерњи лист, издање за БиХ.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Звиздић би требало да дође на чело Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, након осмомјесечног предсједавања Борјане Кришто, а примопредаја се очекује 8. августа.

Према Закону о Савјету министара, ако предсједавајући Савјета поднесе оставку или је трајно спријечен да врши дужност, оставку даје и комплетан Савјет министара, али дужност обавља до потврђивања новог предсједавајућег и чланова.

Лист наводи да се у том случају примјењује поступак из члана 9 и 10 овог закона, те да ће на таквом расплету, највјероватније, инсистирати хрватски политички представници, али и функционери странака које су побједнице међу српским народом, а долазе из СНСД-а.

Према писању "Вечерњег листа", СДА ће, међутим, као прву брану поставити ставове Централне изборне комисије и ОХР-а, према којим док не буду изабрани нови званичници, стари остају на дужности упркос томе што је апослутно неспојиво учешће у законодавној и извршној власти.

Лист оцјењује да овако драстична ситуација указује на сву апсурдност закона БиХ и међународног полупротектората који изазивају много недоумица које иду наруку само онима којима је правно и политичко насиље саставни дио политичке агенде, те представља алиби за нерад.

Чак и закони у оваквој БиХ јасно оспоравају могућност да неко истовремено буде министар и посланик, наводи лист и указује да се у том случају могу очекивати политички, али и правни кораци.

Једна од могућности је апелација Уставном суду БиХ који би морао разријешити ово правно, али и политичко питање.

Друга могућност је да предсједавајући делегира замјеника предсједавајућег Мирка Шаровића /СДС/ да води Савјет министара, што је и раније помињано.

И трећа, која је актуелна од одржавања избора и намеће се као тема, а у ствари је "смоквин лист" за опструкцију примјене изборних резултата односи се на НАТО.