latinica  ћирилица
22/07/2019 |  10:44 ⇒ 10:48 | Аутор: РТРС

Алумина: Питање литванских потраживања правно завршено

Менаџмент Алумине оштро демантује медијски текст објављен на порталу Capital.ba под називом Зелено свјетло за извршење над Алумином, којим се имплицира постојање легалитета у погледу контроверзних потраживања и поступка које води литванска Укио банка и фочански Павгорд против Алумине и Бирача.
Алумина - Фото: РТРС
АлуминаФото: РТРС

- Највише правосудне инстанце Републике Српске које се баве привредним правом су дале свој суд у овом погледу, тј. Окружни привредни суд у Бијељини је још у априлу 2017. године утврдио да ова потраживања не постоје, а што је 2018. године потврдио и Врховни суд РС одбијајући ревизију Укио банке - наведено је у саопштењу менаџмента Алумине.

За менаџмент Алумине, питање литванских потраживања је правно завршено.

- Ово је највиши интерес и побједа Републике Српске - истиче се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да сви други поступци који се води од стране интересне групе која заступа литванско потраживање само дерогирају раније пресуде највиших правосудних инстанци и уводе потпун неред и хаотично стање у правосуђу, гдје владавина права, а и интервенција тужилачких гоњења одговорних потпуно изостаје.

- Сходно томе, наведени медијски текстови не осликавају правно стање ствари и креирани су само са намјером дестабилизације фабрике и источног дијела Републике Српске, а и стварања привида легитимитета контроверзних литванских потраживања - наведено је у саопштењу.

Имајући у виду све наведено, менаџмент Алумине апелује на коректност у медијском извјештавању, тј. тражи да медији у свом раду узму у обзир значај Алумине за њене раднике и Републику Српску, јер фабрика оштећена ранијим литванским недјелима, несавјесним процесима који и даље трају, може трајно бити успорена у свом развоју, што свакако није у интересу грађана Републике Српске.