latinica  ћирилица
22/07/2019 |  11:19 | Аутор: СРНА

Милишић: БиХ касни у реализацији у односу на Србију

Војислав Милишић - Фото: илустрација
Војислав МилишићФото: илустрација

Предсједник Асоцијације удружења расељених лица, повратника и избјеглих у Републици Српској Војислав Милишић указује да БиХ, у односу на Србију, касни у реализацији Регионалног стамбеног програма и истиче да би власти на нивоу БиХ требало да убрзају процедуре.

- Власти на нивоу БиХ требало би да убрзају процедуре ради лакше реализације Регионалног стамбеног програма на терену, да би што више избјеглих, расељених лица и повратника током ове грађевинске сезоне добило кров над главом - рекао је Милишић Срни.

Он је истакао да приоритет у рјешавању стамбеног питања треба да имају расељена, лица и избјегли који користе било који вид алтернативног смјештаја.

Када је ријеч о повратку Срба у Федерацију БиХ, Милишић наводи да тај број износи свега три одсто ако се изузму општине Гламоч, Грахово и Дрвар у којима су Срби већина.

Он указује да власти ФБиХ не стварају услове за одрживи повратак, јер нема запослења, нити услова за опстанак повратника на том подручју.

- Мислим да је крајње вријеме да буде активирана Ревидирана стратегија Анекса седам Дејтонског мировног споразума којом је предвиђено формирање фонда за правичну надокнаду ратом уништене и оштећене имовине у БиХ - нагласио је Милишић.

Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички вишегодишњи програм Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, чији је циљ да обезбиједи трајна стамбена рјешења за 27.000 најугроженијих избјегличких породица, односно за 74.000 људи у региону.

Од овог броја, 16.780 породица је у Србији, тачније 45.000 људи.

Овим програмом планирано је да на територији Републике Српске буде изграђено 4.200 станова за расељене, избјегле и повратнике из реда сва три народа.