latinica  ћирилица
22/07/2019 |  11:23 ⇒ 12:23 | Аутор: РТРС

Билећа: Стоп нелегалним прикључењима на водовод

У ЈП Водовод Билећа у посљедњих десет дана провели су акцију и открили 27 нелегалних прикључака на мрежу, чији су власници физичка лица. На овај начин биће смањени губици на мрежи, а потрошачи који редовно измирују обавезе, имаће боље снабдијевање водом.

Проблем нелегалне потрошње није од јуче, већ постоји годинама, истичу у Водоводу. До сада је системском акцијом откривено 27 нелегалних прикључака, а претпоставља се да је таквих још, јер су губици на мрежи велики. Та лица мораће да плате казну од 515 КМ, а ако би поново били ухваћени у нелегалној потрошњи, сносили би кривичну одговорност и казне од 1.000 до 5.000 КМ.

- Сматрамо да ћемо смањити губитке на тај начин у мрежи, и да коректни потрошачи добијају боље водоснабдијевање, кад се укине нелеаглна потрошња - истиче Далибор Копривица, в. д . директора ЈП "Водовод" Билећа.

Савјесни и поштени потрошачи, кажу, нелегалној потрошњи и крађи воде мора се стати у крај. Проценат оних који редовно измирују обавезе за воду већи је од 80 одсто. Кажу да им је вода скупа, али рачуне редовно измирују.

Осим нелегалних прикључака у Водоводу имају проблема и с дотрајалом мрежом и високим рачунима за струју, утрошену за пумпање воде. Кубик воде за физичка лица недавно је поскупио, и кошта једну марку.

- Чим смо подигли цијену воде поскупила је струја за индустрију за 7 одсто и истопили добит која је требала да се оставри поскупљењем воде, а урађена је да би се могли плаћати велики рачуни мјесечни за утрошену енергију - додао је Копривица.

Ипак, нових поскупљења, тврде у Водоводу, неће бити. Очекују да се почетком наредне године реализују послови на ревитализацији мреже и аутоматизацији пумпних постројења, на шта су се, по Протоколу из 2015. године обавезале Хидроелектране на Требишњици. Тиме би се смањили мјесечни рачуни за струју, а потрошачи имали сигурније снабдијевање и квалитетнију воду за пиће.