latinica  ћирилица
22/07/2019 |  11:49 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

У буџет уплаћено 2.461.694 КМ на име такса

Инспекције Инспектората Републике Српске су у првом полугодишту приликом увоза извршиле 58.378 контрола различите робе, а по основу надзора у спољнотрговинском промету у републички буџет су уплаћене таксе у укупном износу 2.461.694 КМ.
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net) -
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net)

Контролисано је 32.408 пошиљки хране, 4.452 хране за животиње, 5.338 течних нафтних горива, 9.211 пошиљки предмета опште употребе и хемикалија, те 6.969 оних које подлијежу обавезном фитосанитарном прегледу /сјеме, садни материјал, ђубрива/, саопштено је из Инспектората.

За потребе лабораторијског испитивања квалитета, здравствене и микробиолошке исправности узето је 2.898 узорака, и то 1.884 хране, 110 хране за животиње, 87 течних нафтних горива, 376 предмета опште употребе и 441 пољопривредног репроматеријала /сјеме, садни материјал, ђубрива/.

На основу резултата анализа код свега један одсто, односно 33 узорка, утврђено је да не испуњавају прописане параметре квалитета и здравствене исправности, те је по том основу забрањен увоз 13 пошиљки хране, седам пошиљки играчака, шест материјала који долазе у контакст са храном, једне пошиљке средстава за одржавање чистоће и шест пошиљки које подлијежу обавезном фитосанитарном прегледу /сјеме пољопривредног биља, меркантилни кромпир/.

Из Инспектората напомињу да се пошиљке које се узоркују не пуштају у промет прије добијања резултата лабораторијских анализа.

- Лабораторијским анализама се испитују параметри који представљају највећи ризик код одређеног производа, као што је недозвољена количина пестицида у воћу и поврћу, присуство различитих контаминаната у храни, концентрација одређених хемикалија у предметима опште употребе, карантински штетних организама у сјемену и садном материјалу,те бројни параметри квалитета - наводе из Инспектората.

За потребе инспекцијског надзора приликом увоза, републички инспектори су присутни на шест граничних прелаза и 14 царинских испостава у Републици Српској.