latinica  ћирилица
22/07/2019 |  12:07 | Аутор: СРНА

Бошку Девићу потврђена првостепена пресуда

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом је Бошко Девић проглашен кривим за злочин против човјечности на подручју Кључа 1992. године и осуђен на 10 година затворске казне, саопштено је из Суда.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Против првостепене пресуде, жалбу је благовремено изјавило Тужилаштво БиХ и то због одлуке о кривично-правној санкцији с приједлогом да Апелационо вијеће у цијелости уважи жалбу као основану и преиначи првостепену пресуду у дијелу одлуке о казни, те да оптуженом изрекне казну затвора у дужем трајању.

Жалбу је изјавио и оптужени Девић јер сматра да пресуда није правична нити законита, те приједложио да Вијеће након проведеног поступка донесе пресуду којом ће се уважити његова жалба и преиначити пресуда, тако што ће бити ослобођен оптужби да је починио кривично дјело за које се терети, те да му се укину све мјере забране које су му одређене.

Девићев бранилац изјавио је жалбу због битних повреда одредаба кривичног поступка и погрешно утврђеног чињеничног стања с приједлогом да Вијеће уважи жалбу браниоца оптуженог, укине пресуду и одреди одржавање новог претреса.

Жалбе Тужилаштва БиХ и одбране оптуженог, Апелационо вијеће је одбило као неосноване.