latinica  ћирилица
22/07/2019 |  12:29 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Ново Горажде: Уз помоћ Владе Српске омогућено нормално функционисање

Начелник општине Ново Горажде Мила Петковић рекла је Срни да је током мандата, уз рестриктивне мјере трошења буџетских средстава и репрограм дугова, успјешно деблокиран општински буџет, што је обезбиједило нормално функционисање ове локалне самоуправе, а све уз помоћ Владе Републике Српске.
Општина Ново Горажде - Фото: РТРС
Општина Ново ГораждеФото: РТРС

- Преузимањем мандата у новембру 2016. године, Општинска управа је била у финансијској блокади са дуговима од око пет милиона КМ и у том моменту је на наплату пристигло око два милиона КМ кроз судске спорове и неисплаћене ануитете за банкарске кредите и репрограме пореских дугова. Затечено је и 198 отворених судских предмета са енормним трошковима - навела је Петковићева.

Она је истакла да је провођење инфраструктурних пројеката један од приоритета општине Ново Горажде, а уз помоћ Владе Републике Српске и уз властита средства санирано је око 30 километара локалних некатегорисаних путева.

- За реконструкцију локалних некатегорисаних путева издвојено је 150.000 КМ, изградњу канализационе мреже у борачком насељу 65.000 КМ, постављање спортске подлоге у спортској дворани 55.000 КМ, изградњу фискултурне сале уз школски објекат Основне школе `Вук Караџић` 210.000 КМ и за изградњу пјешачке стазе и уређење потока уз школски објекат 55.000 КМ - додала је Петковићева.

Она је нагласила да је средствима Владе Србије обезбијеђена изградња прве фазе културно-омладинског центра, у износу од 100.000 евра.

- Одлуком Владе Србије нашој општини су додијељена средства у висини 651.000 КМ за изградњу и уређење пословних објеката, што за нас представаља велику подршку за обезбјеђење нових радних мјеста - додала је Петковићева.

Петковићева је навела да је за реконструкцију зграде Основне школе у Новом Горажду, средства у износу од 95.000 евра обезбиједила Амбасада САД у Сарајеву.

Она је истакла да је пружање примарне здравствене заштите посредством Дома здравља Ново Горажде под посебном пажњом Општинске управе.

- Као подршка превазилажењу нагомиланих финансијских проблема Дома здравља, Општинска управа Ново Горажде је преузела обавезу плаћања репрогама за дуг за утрошену електричну енергију, обезбјеђење средстава за одржавање и регистрацију возила, те средства за гориво за санитетска возила и возило патронажне службе - навела је Петковићева