latinica  ћирилица
22/07/2019 |  12:55 | Аутор: СРНА

Приједор: Аустрија заинтересована за јачање привредне сарадње

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић разговарао је данас са амбасадорком Аустрије у БиХ Улрике Хартман о проширењу сарадње у привреди и култури, те добрим међунационалним односима у граду.
Ђаковић - Хартман - Фото: СРНА
Ђаковић - ХартманФото: СРНА

- Они воде политику са жељом да не одлази много радника са ових простора на Запад, већ да се стварају квалитетни односи за пословну сарадњу - рекао је Ђаковић новинарима у Приједору након састанка са Хартмановом.

Он је нагласио да је фирма "Аустронет" у Приједору примјер квалитетног улагања из Аустрије.

- Аустрија је један од највећих инвеститора у свим секторима и разговарали смо о тим квалитетним односима - додао је Ђаковић.

Хартманова је оцијенила да сарадња у привреди и култури може да буде проширена, те да жели да подржи локалне заједнице.

- Велика предност Приједора је да је близу границе са Европском унијом и што овдје има добрих радника. Чујем да појам мултикултуралности постоји у Приједору. Не само услови у привреди, него и општи су веома важни за фирме да долазе овдје - додала је Хартманова.

Директор "Аустронета" Енес Кахримановић рекао је да је ово трећи амбасадор Аустрије који им долази у посјету, те да је то показатељ да је фирма на добром путу и позитиван примјер улагања аустријске привреде у БиХ.

- "Аустронет" је од 2007. године почео пословање у Приједору са пет радника, а данас има 120 запослених. Проширујемо се на простор од 25.000 квадратних метара и 95 одсто производње извозимо у Европску унију - каже Кахримановић.

"Аустронет" гради шесту халу, отвара два нова производна погона, за идућу годину планира излазак на тржиште са новим брендом, а од марта идуће године могућ је пријем нових радника.

Фирма израђује заштитна једра и мреже у грађевинарству и пољопривреди, рекламне банере за спортске терене, тенисбленде, сунцобране и заштитне ограде за индивидуалну употребу.