latinica  ћирилица
22/07/2019 |  13:14 ⇒ 16:10 | Аутор: dnevni avaz

Харадинај: Хвала вам за подршку, нема "Додикове републике на КиМ" (ФОТО)

Рамуш Харадинај, који је у петак поднио оставку на функцију премијера самопроглашеног Косова, огласио се данас на Фејсбуку, након што је позван да да исказ пред Специјалним судом у Хагу, у својству осумњиченог за ратне злочине.

Он је навео како је у једном од ранијих поступака пред овим судом позван 21. јула, дан прије него што је Међународни суд правде у Хагу утврдио да једнострана декларација о независности Косова није повриједила међународно право.

Суд је тим ставом, 22. јула 2010. године, одговорио на раније постављено питање Генералне скупштине УН-а је ли једнострана декларација о независности Косова у складу с међународним правом.

- Ова историјска одлука за државу потврдила је темеље наше независности, суверенитет и територијални интегритет. Случајност, један дан прије одлуке, 21. јула позван сам у Хаг, у другом судском процесу. Данас, када сам опет позван у Хаг, на ову девету годишњицу, Косово је јаче него икад, као независна, суверена, демократска, јединствена, недјељива и држава посвећена евроатлантском путу - написао је Харадинај. 

Само неколико минута након ове објаве, Харадинај се поново огласио на друштвеној мрежи захваливши свима што су уз њега ових дана.

- Никад се нисам осјећао сам! Признање тржишта, а не подјела Косова нити Додикова република на Косову - написао је Харадинај.