latinica  ћирилица
22/07/2019 |  14:54 ⇒ 18:09 | Аутор: СРНА

Дачић: Да се прекине пракса суђења само Србима

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић данас је изразио наду да ће Специјални суд за злочине на Космету прекинути праксу ранијих међународних судских инстанци да суде углавном Србима.
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

- Без обзира колику резерву имамо према ранијим међународним судовима јер су до сада судили углавном Србима, очекујемо да се та пракса промjени - рекао је Дачић новинарима.

Коментаришући позиве које је Специјални суд у Хагу упутио за неколико припадника терористичке ОВК на саслушање у Хаг, Дачић је истакао да је званични Београд више пута наглашавао да је вријеме да тај суд почне да ради.

Дачић је нагласио да се званични Београда нада да злочини на Космету неће остати некажњени, додавши да због политизације те теме у Приштини не жели детаљније говорити о томе.

- Сигурно је да сви они исто мисле када је у питању независност Косова и да сви оправдају злочине ОВК - рекао је Дачић.

Дачић је нагласио да Приштина не испуњава одредбе Бриселског споразума и да је дијалог "клинички мртав".

- Видjећемо да ли ће реаниматор" успјети да оживе дијалог који је прекинут због приштинских такса на српску робу - додао је Дачић.

Он је подсјетио да му је савјетник америчког предсједника за националну безбједност Џон Болтон недавно у Вашингтону рекао да САД знају да проблем није у Београду, него у Приштини.

Дачић је поновио да се став администрације америчког предсједника Доналда Трампа о Космету разликује од претходне позиције демократа у САД за које је "независности Косова била готова ствар".

Из Министарства спољних послова Србије саопштено је да је крајем прошле седмице Болтон у разговору са Дачићем истакао ријешеност актуелне америчке администрације да подржи што скорији наставак дијалога Београда и Приштине, који се води под покровитељством високог представника ЕУ за спољне послове.