latinica  ћирилица
22/07/2019 |  15:47 ⇒ 15:59 | Аутор: Агенције

САД не вјерује да је Иран ухапсио агенте ЦИА

Након што је Иран објавио да је идентификовао и ухапсио 17 агената америчке ЦИА, од којих је неколико осуђено на смрт, чекала се реакција САД.
Односи САД и Ирана (фото: oiac.org) -
Односи САД и Ирана (фото: oiac.org)

Подсјетимо, високи званичник иранске обавјештајне агенције је изјавио да је у Ирану откривена велика америчка сајбер-шпијунска мрежа којом руководи ЦИА и да је неколико агената ухапшено.

Свјетске агеније су пренијеле и да није јасно колико је агената осуђено на смрт, те да је у питању бар један шпијун ЦИА.

Спутњик интернешенел је пренио да је у јуну убијен један од ухапшених "шпијуна". Ријеч је о Џалалу Хаџ Звару, који је наводно сарађивао са ЦИА, а радио је у иранском министарству одбране. Такође, објављено је и да је та акција Ирана покренута у јуну и да су са Техераном на откривању тајних агената ЦИА били ангажовани и обавештајци других земаља, али се не наводи којих.

С нестрпљењем се очекивало реаговање САД на ове вијести, а први се огласио државни секретар Мајк Помпео и демантовао да су у Ирану ухапшени ЦИА агенти и осуђени на смрт.

- Ирански режим има дугу традицију лагања - кратко је изјавио Помпео за Фокс њуз.

Затим је реаговао и предсједник САД Доналд Трамп, рекавши да су тврдње Ирана "у цјелости лаж".

- Нула истине. Само још лажи и пропаганде. Економија им је мртва и биће им још горе. Иран је тотална збрка - написао је Трамп на Твитеру.