latinica  ћирилица
22/07/2019 |  17:08 ⇒ 19:47 | Аутор: СРНА

Петковић: Не треба нам Шаровићево политикантство и ликовање

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић изјавио је данас Срни да не треба давати политичке изјаве и ликовати у вези са иницијативом Хрватске да изгради одлагалиште радиоактивног отпада на Трговској гори, на граници са БиХ, јер у том случају не може бити ничије политичке побједе ни пораза, већ могу бити поражени само грађани.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

- Сви треба да се уздрже од тешких политичких изјава и да се окренемо заједничком тражењу рјешења јер одлука о изградњи одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори још није ни донесена - рекао је Петковић.

Он је истакао да је ријеч о веома озбиљном питању које може да има далекосежне посљедице по грађане, не само БиХ, него и Хрватске.

- Због тога у овај случај треба да буду укључене релевантне институције ЕУ, БиХ, Републике Српске и Хрватске и сви који се баве заштитом околине, а да се остали суздрже од политикантства. Умјесто тога сви треба да поштују став Народне скупштине који је утврђен великом већином на посебној сједници коју је затражио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик - нагласио је Петковић.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је да након потврда из Хрватске да дефинитивно намјерава да гради одлагалиште радиоактивног нуклеарног отпада на Трговској гори у близини Новог Града, не преостаје ништа друго већ да се то, као и питање градње Пељешког моста поново нађу на дневном реду Предсједништва БиХ.

Он је истакао да је било погрешно, исхитрено и збуњујуће то што је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик покренуо витални ентитетски интерес у Народној скупштини Српске у вези са закључцима Предсједништва о Пељешком мосту.

Министарство за заштиту животне средине и енергетику Хрватске потврдило је данас да није донесена одлука да ће ниско и средње радиоактивни нуклеарни отпад бити одлаган на Трговској гори у близини границе са БиХ, те да то питање још разматрају Хрватска и Словенија.