latinica  ћирилица
22/07/2019 |  17:30 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Херцег Нови: Сајам књиге отворио руски писац Роман Сенчин

У херцегновском Старом граду отворени су осмодневни сусрети са писцима, преводиоцима, издавачима, драмским умјетницима, музичарима и књигама, под називом Трг од књиге.
Међународни сајам књига Трг од књиге (фото: radiojadran.com) -
Међународни сајам књига Трг од књиге (фото: radiojadran.com)

Трг од књиге синоћ је отворио један од најзначајнијих савремених руских писаца Роман Сенчин, чија су дјела преведена на више страних језика, а добитник је најважнијег руског признања за књижевност - Велика књига.

- Изложбе, салони и сајмови књига су један од најзначајнијих инструмената за размјену културе међу државама - поручио је Сенчин.

Он је коментарисао и да се више деценија говори о томе како књига умире и како ће књижевност потиснути прво филм, затим ТВ и радио, а сада интернет, компјутерске игре и симулаторе.

- Папирна књига, на нашу жалост, постепено губи своје позиције. Тиражи падају, многе књиге се продају врло споро. С друге стране, барем у Русији, расте интересовање за електронске књиге. На сајтове "дебелих књижевних часописа" свакодневно улази хиљаде људи - рекао је он.

Сенчин је објаснио како данас озбиљне књиге читају хиљаде, а не милиони људи, као прије двије деценије, али, према његовим ријечима, писац, као по правилу, своја дјела не пише за милионе.

- Постоје књиге које кваре укус, умјетнички слух, које заглупљују. Ми, књижевници, можемо се борити против таквих књига на само један начин и то настојањем да пишемо паметније, вјеродостојније, а што је најважније, поштене књиге. У књижевности је неопходно поштење. И оно важи, не само за реализам него и за фантастику, кримиће, догодовштине, авангарду. Права књижевност не лаже - истакао је Сенчин.

У програму отварања Трга од књиге, бројној публици се представио глумац Небојша Миловановић, добитник Златне колајне за најбољу представу на Међународном фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну.

До 28.јула сајамска публика упознаће чешког писца Марека Томана и његов роман "Похвала опортунизму", те Амира Ора, израелског пјесника, есејисту, уредника и преводиоца. У знак поштовања према изузетном човјеку који је "уливао вјеру у моћ културе коју је својом личношћу оличавао", биће приређен омаж академику Владети Јеротићу. Биће ријечи и о дјелу Петра Другог Петровића Његоша. Између осталих, биће представљен роман "Помор и страх" Вулета Журића и књига поезије "Мапа" Гојка Божовића.

На сајму излаже више од 60 издавачких кућа, самостално, у оквиру Удружења издавача и књижара Црне Горе и на штанду Бокељско издаваштво. На свечаном затварању 28. јула, биће додијељене плакете за издавачки подухват године, најљепшу књигу, најбољу едицију и најљепшу дјечију књигу.

Вечерас ће на овој манифестацији бити представљен Сенчинов романа "Подручје за потапање", у издању београдског Архипелага.